SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Genel Müdürümüz Sayın Bahri KESİCİ’nin 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü Mesajı

6 Aralık 2019
7 Aralık 1944 tarihinde imzalanan Şikago Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletlerin bir organı olarak kurulan Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO)’nın ana işlevi uçuş emniyeti ve güvenliğine ilişkin uluslararası kurallar ve politikalar geliştirerek uluslararası sivil havacılığın düzenli gelişimini ve kurallarının küresel düzeyde uygulanmasını sağlamaktır. ICAO’nun kuruluş tarihi olan 7 Aralık, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Uluslararası Sivil Havacılık Günü olarak kutlanmaktadır. ICAO’ya üye tüm ülkelerde 7 Aralık anısına,   havacılığın sürdürülebilir büyümesinin istihdama, turizme, ekonomi ile diğer sahalarda farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. Ülkelerin sivil havacılık politikalarının, uygulayacağı stratejilerin ve atacağı adımların öneminin Dünya Sivil Havacılık Günü dolayısı ile bir kez daha vurgulanması hedeflenmektedir.
 
ICAO’nun kurucu üyeleri arasında yer alan ülkemiz de, bu çerçevede sivil havacılık sektörünün gelişmesini temel stratejik hedef olarak belirlemiştir. Bu çerçevede Genel Müdürlüğümüzün temel misyonu; uçuş emniyeti ve havacılık güvenliği standartlarının en üst düzeyde uygulandığı bir sektör tesis etmek  ve bu yolla sürdürülebilir bir büyümeyi kalıcı kılmaktır. Emniyet Yönetim Sisteminin havacılık alanında faaliyet gösteren tüm işletmelerimiz tarafından benimsenmesi amacıyla sektörle işbirliği ve koordinasyon içinde çalışmalarımızı yürütüyoruz.  Özellikle havacılık teknolojileri, bilişim ve dijitalleşme  konusunda yaşanan gelişmelere paralel olarak yenilikçi yaklaşımlar diğer sektörlerden çok daha fazla ihtiyaç haline gelmektedir. Bu çerçevede  değişen koşullara uyum ve yeniden yapılanmayı sağlayacak imkan ve kabiliyetlerimizi nasıl geliştirebileceğimiz konusunda üniversitelerimiz, sektör işletmelerimiz ve sivil toplum kuruluşları ile  sürekli görüş alışverişi ve eşgüdüm içinde hareket ediyoruz.
 
Ülkemizin ICAO regülasyonları ile uyumluluk oranının yüzde 84’e ve Havacılık Güvenliği Denetim Sistemi Kritik Unsurları Etkin Uygulama” oranımızın da yüzde 93’e yükselmesi, sektörümüzle yakın işbirliği içinde yürüttüğümüz çalışmaların bir sonucudur. Türkiye sadece uluslararası standartların uygulanması ile değil, aynı zamanda hava trafiği ve uçuş ağında yaşanan büyüme ve bölgesel işbirliği anlaşmaları ile de küresel havacılık sistemine ve  tüm boyutlarıyla en fazla katkı sağlayan ülkelerden biridir. Ülkemiz sivil havacılıkta işbirliğini içeren çok sayıda bölgesel oluşumun da temelini atarak küresel havacılığın gelişmesinde aktif rol oynamaktadır.
 
Bundan sonraki süreçte de ICAO ile yaptığımız eğitim işbirliği mutabakatı çerçevesinde bölge ülkelerle sivil havacılık deneyimlerinin paylaşılması, değişim ve eğitim programları ile bölgesel havacılığımızın gelişimine katkı sağlanması konusunda aktif rol üstlenmeye devam edeceğiz. Ayrıca örgütün alt çalışma grup ve panellerine üyelik, Genel Müdürlüğümüzde yetişen ICAO uzmanlarının/denetçilerinin örgüt bünyesinde görevlendirilmesi, örgütün uluslar arası organizasyon ve çalıştaylarına ev sahipliği yapma gibi çok yönlü işbirliklerimiz de devam edecektir.
 
Sivil havacılıkta yolcu ve uçak trafiğinde sağlanan artışlar ve elde edilen başarıların sürdürülmesinin ön koşulu, havacılık emniyetinden taviz verilmeden yürütülen operasyonlardır. Sivil havacılığımızdaki gelişmenin kesintisiz bir büyüme hamlesine dönüşebilmesi için ICAO başta olmak üzere üyesi olduğumuz uluslar arası havacılık örgütlerinin koyduğu standartları en üst seviyede uygulama kararlığıyla faaliyetlerimize devam edeceğiz. 
 
Bu başarıya katkı sağlayan başta Genel Müdürlüğümüz personeli olmak üzere havacılık alanında faaliyet gösteren tüm kurum, kuruluş ve sektörümüzün 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor, ülkece şu ana kadar sivil havacılık sahasında elde edilen başarılara daha nice başarılar katmayı temenni ediyorum. 
 
 
Saygılarımla,
 
Bahri KESİCİ
Genel Müdür