SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Mode-S Tahsis İşlemleri

Mode-S kullanılmakta olan İkincil Gözetim Radarın (SSR) yeni tekniklerle geliştirilmiş bir modeli olarak, hava trafik kontrol birimlerine uçağın tescil işareti, mevkii, irtifa, hız ve bir sonraki rapor noktasına tahmini varış zamanı gibi bilgileri iletme kabiliyetine sahiptir.
 
Mode-S, uçakların 24 bit genişliğinde bireysel seçici (S= Selective) adresleme ile kodlanmasına dayanır. Her hava aracına bireysel bir kod ataması yapılır. Bireysel SSR Mode-S adresi, ICAO veya yetkisi bulunan kurumlar tarafından tahsis edilmektedir.
 

Özellikle Avrupa’nın merkez bölgesindeki yoğun trafiğe bir çözüm olarak uygulamaya konulan Mode-S, sahip olduğu avantajlarıyla Avrupa’da birçok ülkede zorunlu hale gelmiştir. Ülkemiz hava sahasında Mode-S kullanım zorunluluğu olmamakla birlikte Mode-S kullanma zorunluluğu olan hava sahalarında kullanılmak üzere talep edilen Mode-S kod tahsis işlemi Genel Müdürlüğümüz tarafından Annex 10 Cilt III ve IV’te belirtilen Mode-S kod tahsis kuralları çerçevesinde yapılmaktadır. 
 
Mode-S Başvuru Süreci
  • İşletici/Sahip, tescil işaretini aldığı hava aracı için Genel Müdürlüğümüz resmi Internet sayfasında bulunan Mode-S Kod Tahsis Talep Formunu eksiksiz doldurarak resmi yazı ile başvurur.
  • Başvuru sahibi resmi yazı ekinde Tescil rezerv yazısı/Tescil sertifikası ve güncel Mode-S Kod Tahsis Talep Formunu göndermesi gerekmektedir.
  • Mode-S Kod tahsis ücretleri, hava aracının azami kalkış ağırlığı dikkate alınarak Genel Müdürlüğümüz hizmet tarifesinde yer alan hizmet bedeli başvurudan önce yatırılır ve orijinal banka dekontu başvuru formuna eklenir. 
  • Aynı uçağın tescilden çıkıp, başka bir tescile geçmesi durumunda yeniden başvuru yapılacaktır.
  • Mode-S Kod Tahsis Talep Formunun Form 4 onaylı personel tarafından imzalanması zorunludur.
  • Genel Müdürlüğümüz, Mode-S Kod Tahsis Talep Formunda belirtilen bilgilere göre Mode-S kodunu hesaplar ve başvuru sahibine resmi yazı ile bildirir.
     
Haberleşme ve Hava Trafik sistemleri Müdürlüğü
Adres Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:128/A 06570 Maltepe / ANKARA
Tel   (312) 203 60 22
Faks  (312) 212 46 84
e-posta  hss@shgm.gov.tr