SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Hava Parkı Başvuruları Hakkında Genelge Yayımlanmıştır...

9 Ocak 2015

Hava araçlarının amatör havacılık faaliyetleri için iniş ve kalkış amacıyla kullanacakları hava parklarının kurulmasına yönelik genelge yayımlanmıştır.

Genelgeye göre, bir alanı hava parkı olarak kullanmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, “Hava Parkı Başvuru Formunu” eksiksiz olarak doldurarak SHGM’ye başvuruda bulunacaktır. Genel Müdürlüğe yapılacak başvurularda ayrıca, üst yazı ekinde ilgili Valilik ve Belediyenin; mülkiyet belgelerinin yanısıra güvenlik, kültür, tarih ve imar açısından ve bölgeye has diğer hususlar bakımından uygun görüş yazısı ile Genelgenin "Hava parkı kullanım esasları" bölümünde yer alan bilgi ve belgelerin sunulması gerekmektedir.

Genelgeye göre hava parklarında, hava araçlarının kalkış ağırlığına ve azami kalkış mesafesine uygun pist uzunluğuna sahip olması, pistin en az 18 metre genişliğe sahip olması, pistin çevresindeki 25 metre mesafede herhangi bir mania engellinin bulunmaması, en yakın binanın pistten en az 500 metre uzakta olması şartı aranmaktadır.

SHGM ilgili sivil ve askeri kurum ve kuruluşlarla koordinasyon ile başvuruları değerlendirerek uygun bulunan alanların hava parka olarak kullanılmasına izin vererek, kurumsal internet sitesinde yayımlayacaktır.

Hava parkalarının kullanımına ilişkin esasların da yer aldığı genelgede, iniş ve kalkışların yalnızca gündüz görerek uçuş kurallarına göre yapılması gerektiği ve her türlü emniyet ve güvenlik önleminin alınmasının kaptan pilotun yetki ve sorumluluğunda olduğu belirtilmektedir. Ayrıca kalkış ve inişlerin uluslararası ve ulusal mevzuatlar ile hava araçlarının el kitaplarında belirtilen kriterlere uygun tip, ağırlık ve performanstaki hava araçlarıyla yapılması gerekmektedir.

Uçuş ve yer emniyetinin sağlanabilmesi için, uçuş ve yer emniyeti konusuyla ilgili kaza-kırım, vaka, kusur ve hataların da Genel Müdürlüğe bildirilmesi gerekmektedir.

Tüm ilgililere önemle duyurulur.

Hava Parkı Başvuruları Hakkında Genelge için tıklayınız...