SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Pilotluk Mesleği Çeşitleri

Ülkemizde pilotluk denince akla ilk gelen hava yolu işletmelerinde uçak pilotluğu "ATPL(A)" olsa da farklı hava araçlarında da pilot olarak görev yapmak mümkündür.

Helikopter Pilotluğu:
Ülkemizde giderek artan sayıda özel şahıs veya şirket helikopterleri ile de yolcu veya yük (kargo, posta vb. gibi) taşımacılığı yapmaktadır. Bu hava araçlarında uçuş yapan pilotlara helikopter pilotu denilmektedir. Şimdiyi kadar yalnız Türk Silahlı Kuvvetleri kaynaklarından sağlanan bu ticari pilotluk türü günümüzde artmakta olan talep doğrultusunda sivil helikopter uçuş okulları sayesinde sivil pilotlar ile de desteklenmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri dışında üç adet sivil uçuş okulu bu konuda Genel Müdürlüğümüz tarafından verilen yetki ile uçuş eğitimleri sağlamaktadırlar.

Helikopter Pilotluğu Eğitimi veren Uçuş Okulları'nı öğrenmek için tıklayınız. (link? )

Son dönemde sürekli sayısı artmakta olan Sağlık Bakanlığının Ambulans helikopterleri özellikle helikopter pilotluğu mesleğinin önünü açmaktadır.

 

Ticari Balon Pilotluğu:
Ülkemizde özellikle Kapadokya bölgesinde yürütülmekte olan Sıcak Hava Balonu ile gerçekleştirilen gezi uçuşları da diğer bir pilotluk türü olan Balon Pilotluğu ile yapılmaktadır. Günün belirli saatlerinde gerçekleştirilen Balon uçuşları aynı diğer hava araçları ile yapılan uçuşlar gibi bilgi, beceri ve disiplin gerektirmektedir. Son dönemde giderek artan balon sayısı balon pilotu ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Balon pilotu eğitimleri yine aynı bölgede bulunan balon pilotluğu uçuş okulları tarafından sağlanmaktadır.

 

Balon Pilotluğu Eğitimi veren Uçuş Okulları'nı öğrenmek için tıklayınız. (link?)