SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Israil El-al İstanbul uçuşları ile ilgili basın açıklaması..

30-31 Ocak 2007 tarihlerinde çeşitli medya kuruluşlarında; İsrail EL-AL havayolu şirketinin güvenlik nedeniyle ülkemize düzenlediği seferleri durdurduğu yönünde haberler yer alması sebebiyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini teminen aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur:

İsrail EL-AL havayolu şirketi, tamamen ticari gerekçelerle, aralarında İstanbul'un da bulunduğu bazı yakın merkezlere yaptığı uçuşları 1 Mart 2007 tarihinden itibaren durduracağı yönünde bilgiler alınmıştır.

Bu konuda EL-AL havayolu şirketinin ülkemizdeki yetkilileri ile yapılan görüşmelerde; bu kararlarının ticari politikalara dayandığı ve bahsedildiği gibi ülkemizdeki güvenlik önlemlerindeki yetersizlikten kaynaklanmadığı açık bir şekilde dile getirilmiştir.

Havacılık güvenliği ülkemiz tarafından uçuş emniyetiyle birlikte en öncelik verilen konulardan biri olup, bu konudaki uygulamalarda zafiyet yaşanması asla söz konusu olamayacak bir konudur.

Havacılık güvenliği konusunda ülkemizdeki uygulamaların uluslararası standartlara uygun olarak yapılmasını teminen gerek ABD, İsrail ve İngiltere gibi ülkelerle, gerekse de üyesi olduğumuz ICAO ve ECAC gibi kuruluşlara ilave olarak AB ilgili makamlarıyla da yakın bir koordinasyon içinde çalışmalar sürdürülmektedir.

Bu konuda, İsrail yetkilileriyle son olarak 2007 Ocak ayında görüşmeler yapılmasına rağmen şu ana kadar ülkemizdeki güvenlik uygulamalarından rahatsızlık duyulduğuna dair bir bilgi Bakanlığımıza ulaşmamıştır.

Kaldı ki, hava alanlarımızda uygulanmakta olan güvenlik tedbirlerinin uluslararası standartlara uygun olarak yapıldıkları ICAO ve ECAC tarafından ülkemize yapılan periyodik denetimlerde tespit edilmektedir. Son olarak, 2006 yılı Ekim ayında İstanbul Atatürk Hava Limanına yapılan ICAO denetiminde ülkemizdeki güvenlik standartlarının ICAO standartlarını rahatlıkla karşılayacak düzeyde olduğu teyit edilmiştir.

Basında çıkan haberlerin aksine EL-AL Havayolu şirketinin uçuşlarını güvenlik nedeniyle durdurması söz konusu değildir. Yanlış anlamanın önlenmesi bakımından, uçuşların yaz tarifesine geçilecek olan 1 Mart itibariyle durdurulacağının altını çizmekte yarar görülmektedir. Bu durum bile ticari sebeplerle karar alındığını göstermektedir.

Gerçekten iddia edildiği gibi güvenlik sebebiyle uygulama yapılsa, uçuşların hemen durdurulması gündeme gelebileceği gibi, sadece EL-AL şirketinin değil, tüm İsrail işletmelerinin ülkemize uçuşlarının durdurulmasının da söz konusu olması gerekirdi. Oysa ki, halihazırda ülkemizdeki çeşitli hava alanlarına 'charter' bazda sefer yapan bir çok İsrail havayolu şirketi bulunmaktadır.

Konuyla ilgili olarak İsrail Büyükelçiliği ile EL-AL şirketi yetkililerinden de bilgi talep edilmiş olup, bir açıklama yapılması beklenmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 31 Ocak 2007