Başvuru Usul ve Esasları
a) Yolcular; Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik kapsamındaki "uçağa kabul edilmeme", "uçuş tehiri ya da gecikme", "uçuş iptali", "alt sınıf-üst sınıfa yerleştirilme" ile ilgili başvuru yapar.
b) Yönetmelik kapsamındaki; "uçağa kabul edilmeme", "uçuş tehiri ya da gecikme", "uçuş iptali", "alt sınıf-üst sınıfa yerleştirilme" ile ilgili başvurular öncelikle şikâyete muhatap hava taşıma işletmesine yapılır.
c) Yolcular; hava taşıma işletmesi tarafından başvuruya 10 gün içerisinde cevap verilmemesi, verilen cevabın yeterli olmaması durumunda, çevrimiçi form (yh.shgm.gov.tr) ile ya da konuyu anlatır dilekçeye EK-1'de yer alan Yolcu Hakları Başvuru Formu ve uçuşla ilgili belgeleri ekleyerek Genel Müdürlüğümüze başvuru yapar.
ç) Uçuşta herhangi bir aksama yok iken (hava taşıma işletmesi tarafından uçuş iptal edilmediği müddetçe); sebebe bakılmaksızın yolcu tarafından yapılan bilet iptal ve değişiklikleri, biletleme hataları, soyadı değişiklileri, vergi, ücret iadeleri, işlem zorlukları, çağrı merkezi sorunları gibi özel hukuk hükümlerine tabi başvurular ile bagaja ilişkin şikâyetler SHY-YOLCU ve ilgili mevzuatı kapsamında değerlendirilmez.
d) Başvuranın kimliği tespit edilemeyen, irtibat bilgileri olmayan ya da yanlış olan kişilerin yaptıkları başvurular ile usule aykırı, geçersiz başvuruların esasına bakılmaz.
e) Haksız çıkar elde etmek amacıyla yapıldığı tespit edilen, yanlış beyan içeren, kamu görevlilerini karalama amacı güttüğü açıkça anlaşılan başvurular değerlendirmeye alınmaz, geçersiz kabul edilir. Bahse konu başvuru sahipleri ile ilgili yetkili makamlara bildirim yapılır ve kişilere gerekli yasal işlemler uygulanır.
f) Yargı organlarınca incelenmekte olan veya karara bağlanan uyuşmazlıklar hakkında idareye başvuru yapılamaz. İnceleme sırasında yargı yoluna gidildiği anlaşılan başvuruların işlemi durdurulur.
g) Daha önce incelenmiş, sonuçlandırılmış başvuru ile ilgili, yolcu tarafından yeni belge/bilgi sunulmadıkça, idareye tekrar başvuru yapılmaz. Aksi takdirde başvuru geçersiz sayılır ve incelenmez.
ğ) Başvuru, bizzat yolcunun kendisi ya da geçerli (noter, apostil) vekâleti olan vekili tarafından yapılır. Vekâlet ile ilgili belge ve bilgiler ıslak imza ile Genel Müdürlüğümüze sunulur, aksi takdirde başvuru geçersiz sayılır ve incelenmez.
Bahse konu başvurunun işleme alınabilmesini teminen yolcu tarafından yukarıdaki usul ve esaslara uygun başvuru yapılması gerekmektedir.
Ameliyat Sonrası Seyahat
Küçük cerrahi işlemlerden (lipom çıkarılması, küçük yara dikişleri vb) 1-2 gün sonra,
Karın bölgesine ait basit cerrahi işlemlerden 4-5 gün sonra,
Göğüs ve karına ait basit olmayan cerrahi işlemlerden 10 gün sonra, kişiler havayolu ile seyahat edebilir.
Havayolu ile seyahat için komplikasyon gelişmemiş basit katarakt veya kornea laser cerrahisi sonrası bir gün beklenilmesi yeterli olabilirken kompleks göz cerrahilerinden sonra örneğin retina cerrahisi sonrası bu süre bir hafta olmalıdır.
Yine de her türlü kompleks cerrahi sonrası havayolu ile seyahatiniz öncesi ilgili havayolu şirketine durumunuzu bildirimde bulunmanız onlardan gelecek bilgilendirmeye göre hareket etmeniz en iyi yol olacaktır.
Anemi (Kansızlık)
Aşılar
Derin Ven Trombozu (DVT)
Diyabet – Şeker Hastalığı
Kontrol altına alınmış şeker hastalığı, havayoluyla seyahat edenler için önemli problemler oluşturmaz. Ön planlama önemlidir. Seyahatten 4-6 hafta öncesinde doktorunuz veya tedavinizle ilgilenen uzman ekip ile görüşülerek konuşulması, seyahat hazırlığının önemli bir parçasıdır.
Nasıl bir hazırlık yapmalıyım? Yanımda neler taşımalıyım?
İnsülin kullanması gereken yolcular gezi dönemi için insülin gibi temel sıvı içerikli ilaçları yanlarında taşıyabilmektedir. Bu sıvılar için 100 ml limitin üzerinde büyük miktarlara da izin verilebilir. Ancak ihtiyaç durumunun doğruluğunun kanıtlanması gereklidir. Yolcuların seyahat edecekleri havayoluyla ve kalkış yapılacak havalimanıyla irtibat kurarak konu hakkında önceden teyit almaları gereklidir.
Uçakta ne yapmalıyım?
Ani şeker düşmesinin belirtileri de dahil olmak üzere diyabet kontrolünü etkileyebilecek aşırı kafein ve alkolden uzak durun. Kuzey yada Güneye seyahat ediyorsanız insülin veya diğer ilaçlarınızın zamanlamasını değiştirmenize gerek yoktur. 5 saat diliminden daha az fark olan bir seyahat gerçekleştiriyorsanız düzeninizi koruyabilirsiniz. Batıya seyahat etmek gününüzün daha uzun olacağı anlamına gelir ve daha fazla insüline ihtiyaç duyabilirsiniz. Doğuya doğru seyahat etmek gününüzün daha kısa olacağı anlamına gelir, daha az insüline ihtiyaç duyabilirsiniz. Ağızdan şeker ilacı kullanıyorsanız, tek doz atlamak yerine birbirine yakın iki doz almak daha kolay olabilir.
Kısa süren hafif yüksek glikoz seviyeleri zarar vermeyecektir.
Yukarıda da belirtildiği gibi, diyabet takibinizi yapan uzmanlarla seyahatiniz öncesinde görüşmeniz en iyisidir.
Yemek yemiyor olsanız bile, insülin alımınıza her zaman devam edin.
Kan şekeri seviyeniz 14 mmol/l (252mg/dl) üzerinde iste keton testi yaptırın.
Pozitif keton testi her zaman ekstra insülin ile tedavi gerektirir.
Hamilelik
Ticari havayolu uçuş şartları, normal seyir gösteren bir hamilelik için tehdit oluşturmaz. Uçuş irtifalarında Normal Kabin Basınçlama olan hava aracında anne hemoglobinleri %90 oksijenle doygundur. Bebeğe ait hemoglobin (HBF)’in anneye göre artmış oksijen taşıma kapasitesi, bebeğin artan kan hücre miktarı ve Bohr etkisi gibi faydalı koruyucu mekanizmalar sayesinde, bebeğin kanında oksijen basıncında çok küçük oynamalar olur. Anne ve bebek açısından normal seyreden hamilelikte havayolu seyahatlerinde asıl sıkıntılı durum; istenmeyen uçuş rötarları ve acil durumlar halinde gerçekleştirilen acil iniş yapılan meydanlarda Kadın Doğum kliniklerinin olmaması veya yetersiz oluşudur.
Bu sebeple birçok havayolu şirketi kurallarında tek bebek hamileliğinde 36. gebelik haftasından sonra, çoğul bebek hamileliğinde ise 32. gebelik haftasından sonra uçakla seyahate izin verilmez. Yine çoğu havayolu şirketi tarafından 28. gebelik haftasından sonra yapılacak seyahatlerde gebelik haftasını ve beklenen doğum tarihini bildiren, hamileliğin komplikasyonsuz normal seyrinde ilerlediğine dair doktor raporu istenmektedir.
Bazı özel durumlarda havayolu şirketleri istisnai uygulamalara izin verebilir. Havayolu şirketlerinin bu konudaki uygulamaları ile ilgili bilgiler söz konusu şirketten edinilebilir.
İnsülin Kullanımı
Kalp Hastalıkları
Kalp rahatsızlığı bulunan ve durumu stabil olan kişilerin büyük bir çoğunluğu emniyetli bir şekilde havayolu ile seyahat edebilir. Ancak kişinin kalp rahatsızlığı ciddi ise ve stabil değilse, durumu düzelip stabil hale gelinceye kadar havayolu ile seyahati ertelenmelidir. Havayolu ile seyahat planınızı doktorunuz ile paylaşmanız ve Sağlık Sigortanızı yaptırmanız önemli diğer bir husustur.
Eğer doktorunuz hava yolu ile seyahat edebileceğinizden emin değilse, havaalanında veya uçuş esnasında örneğin ilave oksijen desteği gibi özel bir destek gerekiyorsa, uçuşunuz öncesi ilgili havayolu şirketi ile doğrudan ya da web ortamında temasa geçip, havaalanına gelişinizden uçuşunuz sonlanıncaya kadar ilave tıbbı donanım ve oksijen ihtiyacınızı bildirebilir, havayolu şirketinde var olan destek hizmetinden veya sağlık destek ekibinden yardım alabilirsiniz. Havayolu şirketinde böyle bir destek hizmet yok ise o havayolu şirketi ile seyahatiniz mümkün olamayacaktır.
Bazı durumlarda havayolu şirketi havayolu ile seyahat edebilmeniz için, doktorunuz ile görüşmenizi, ilave soruların olduğu bir formun doldurulmasını isteyebilir. İlaçlarınızı el bagajınızda taşımanız uçuş esnasında kullanım ihtiyacınız olabileceği için önemlidir. Ayrıca ilaç reçetenizin kopyasını yanınızda bulundurmanız önemlidir.
Kırıklar ve Alçı
Pnömatik ateller hava ile şişirilen ve genellikle ilk yardım ekipleri tarafından şüpheli kırıklarda uzuvları hareketsiz tutabilmek için kullanılan plastik aletlerdir. Atel içindeki basınçlı hava uçak içindeki basınç değişikliklerinden etkileneceğinden dolayı uçuş için uygun değildir.
Kontakt Lens Kullanımı
Kontakt lens kullanan yolcularımızın, uçuş sonrası en sık tanımladıkları şikayetlerden birisi göz kuruluğudur. Yaşadığımız yerlerde konforlu diyebileceğimiz klimalı bir ortam havasının nem oranı yüzde 40-70 arasındadır, ancak bu oran uçuş esnasında yüzde 20 seviyelerine inebilmektedir.
Özellikle çay, kahve ve alkol gibi vücut sıvılarının azalmasına sebep olabilecek içeceklerden uçuş öncesi ve uçuş esnasında fazla miktarda tüketilmemesi ve son yıllarda gelişen lens teknolojisi ile yüksek gaz geçirgenliğine sahip kontakt lensler, göz kuruluğuna bağlı şikayetleri büyük oranda ortadan kaldırmıştır.
Kontakt lens kullanan yolcularımız yolculuk esnasında koruyucu içermeyen suni göz yaşı kullanabilirler. Ayrıca yolcularımızın uçuş esnasında uyumadan önce kontakt lenslerini çıkarmaları ve uçuşta yanlarında 100 ml’yi geçmeyecek şekilde getirebilecekleri kontakt lens solüsyonlarında lenslerinin nemli kalmasını sağlamaları önerilerimiz arasındadır. Kontakt lens kullanıcıları eğer uçuş esnasında lens ile ilgili bir rahatsızlık hissederlerse; lenslerini hijyen kurallarına uyarak çıkarmalı ve el bagajlarında bulunmasını önerdiğimiz yedek gözlüklerini kullanmalıdırlar.
Kulak ve Baş Ağrısı
.
Kuruyemiş allerjisi
Oksijen desteği
Uluslararası gereklilikler nedeniyle, tıbbi amaçlar için, yolcuların küçük oksijen veya hava tüpü taşımalarına ancak havayolu şirketiyle önceden anlaşmak kaydı ile izin verilmektedir.
Bazı havayolları, yolcuların kendi oksijen tüplerini taşımalarını izin verirken veya yolcular için özel tüpler tedarik edebiliyorken (genellikle bir ücret karşılığında) bazı havayolları izin vermeyebilir. Kendi oksijen tüpünüz ile veya havayolu şirketi tarafından tedarik edilecek oksijen tüpü ile seyahat etmenize izin verebilen havayolu şirketi, doktorunuz ile görüşmenizi, ilave soruların olduğu bir formun doldurulmasını, sağlık raporu düzenlenmesini isteyebilir. Ayrıca, havayolunun oksijen taşınmasını kabul ettiği durumlarda bile”küçük” tabirinin neye tekabül ettiğinin tam bir karşılığı yoktur. Genellikle kullanılacak tüpün yolcu koltuğunun altına (tüp uçuş sırasında kullanılacaksa) veya başüstü dolabının içine rahat sığacak kadar küçük olması istenmektedir.
Check- in sırasında sorun yaşanmaması için lütfen biletinizi satın almadan önce havayolu şirketinin oksijen tüplerinizin taşınmasına ilişkin şartlarını dikkatlice inceleyiniz.
Psikiyatrik Rahatsızlık
Solunum Hastalıkları
Astım ve Kronik Obstriktif Akciğer Hastalığı (KOAH) bulunan bireylerin çoğunluğu sorunsuzca hava yolu ile seyahat edebilir. Ancak kendileri için elzem olan ilaçlarını örneğin inhalerlerini el bagajlarında bulundurmalıdırlar.
Yolcu uçaklarında kabin basınçlaması genel bilinenin aksine deniz seviyesine göre değil oksijen oranının çok az oranda azaldığı 5000 ve 8000 feet yüksekliğe göre yapılmaktadır. Hafif ve orta derecede rahatsızlığı bulunan kişilerin çoğunda bu irtifalarda herhangi bir semptom beklenmez. Ancak hakkınızda doğru bir değerlendirmeyi ancak sizin bütün tıbbı geçmişinizi bilen ve tedavinizi planlayan doktorunuz yapabilir. Lütfen seyahat planınızı doktorunuz ile paylaşınız. Genel olarak belirgin bir şekilde nefessiz kalmadan 50 metre mesafeyi normal adımla yürüyebiliyor veya iki kat arasındaki merdivenleri çıkabiliyorsanız ilave oksijene ihtiyaç duymadığınızı söyleyebiliriz.
İlave oksijen gereksiniminiz varsa bunun temininin sağlanması için havayolu şirketine bu durumunuzu yolcu bilgilendirme formunuz ile seyahat öncesinde bildirmeniz önemlidir. Bazı havayolu şirketleri bu hizmeti bedeli karşılığı vermektedir. Bazı havayolu şirketlerinde ise bu hizmet verilmemektedir. Havayolu şirketinden bu konuda bilgileri seyahat öncesinde sağlayabilirsiniz.
Son zamanlarda yapılan bir çalışmada akciğer rahatsızlığı bulunan kişilerin çoğunluğunda ilave oksijen desteği sayesinde güzel yanıtlar alındığı ve bu sayede bu kişilerin dünyanın her köşesine seyahat edebildiği gösterilmiştir.
Uçuş Korkusu
Uçuş korkusu, yılan ve örümcek korkusu fobisinden sonra gelen üçüncü en yaygın fobidir. Uçuşta yetişkinlerin %90 ında endişe olurken yolcuların %10-25 inde uçuş korkusu olur. Uçuş korkusunun bileşenleri yükseklik korkusu, kontrol kaybı, kapalı yer korkusu, bilinmeyen korkusu ve fiziksel etkilerdir.
Korkunun üstesinden gelmek için bazı havayolları uçuş korkusunu azaltmak ile ilgili örneğin türbülans hakkında, uçuşun genel hatları hakkında, uçak gürültüsü gibi konularda kısacası strese ve korkuya neden olabilecek durumlara karşı çeşitli davranış teknikleri ile beraber eğitici bilgilendirmeleri içeren programları düzenlemektedir. Bu programların sonunda genellikle kontrol altında final uçuşu gerçekleştirilir. Bu programların etkinliği ve yararı görülmüştür.
İleri düzeyde uçuş korkusu olan vakalarda doktoru tarafından uygun görüldüğü ve reçete düzenlendiği taktirde anksiyolitik veya trankilizan ilaçlar kullanılabilir.
Uçuş korkusu olan kişiler için uçuş sırasında kafein ve alkolden uzak durulması tavsiye edilir.
Uyku Apnesi
Havayolu şirketine CPAP makinenizi uçak kabinine almak istediğinizi bildirerek rezervasyonunuzu yaptırmalısınız. İlave olarak havayolu şirketi, doktorunuzdan bu cihazı kullanmak zorunda olup olmadığınızı bildirir belge isteyebilir. Kabin içerisinde cihazına uygun güç kaynağı bulunmayabilir. Bu yüzden havayolu şirketi kuru pil ile çalışabilen cihaz kullanmanızı önerebilir.
Güvenlik noktalarında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
-
Kabin içinde taşınması yasak olan eşyalarınızı güvenlik kontrol noktalarına gelmeden check-in esnasında uçak altına vereceğiniz bagajlarınıza koyunuz.
-
El çantanızda veya kabin içinde taşıyacağınız bagajlarınızda sıvı kısıtlaması kapsamında değerlendirilebilecek eşyalar bulundurmayınız.
-
Kapı tipi metal detektörden geçiş sırasında üzerinizdeki ceket, mont, kaban gibi kıyafetleri ve metal aksamlı kemer gibi aksesuarları çıkartıp, cep telefonu, kalem, bozuk para gibi her türlü metal ve elektronik maddeler ile birlikte x-ray cihazına bırakınız.
-
Yanınızda bulunan bilgisayar, tablet gibi elektronik aletleri çantanızdan çıkararak ayrı ayrı kontrol edilmek üzere x-ray cihazından geçiriniz.
-
Tüm bebek arabası, puset, oturaklar, yürüteç, mama sandalyeleri ve benzeri eşyalar x-ray cihazlarında kontrol edilmektedir. Çocuğunuzu taşımakta olduğunuz bebek arabası, kanguru veya beşiğinden ayırarak söz konusu eşyayı x-ray cihazına bırakarak metal detektörden geçiniz.
-
Hava meydanlarına silah, patlayıcı, silah taklitleri, oyuncaklar, vs. gibi eşyalar ile girilemez, üzerinde bu tür eşyası olanların bunu kontrol noktalarına bildirmesi gerekmektedir.
Kabin Bagajında ve Uçakaltında Taşınabilecek Veya Yasaklı Olan Maddeler
Madde |
Kabin bagajı |
Uçakaltı bagaj |
(1) Ateşli ve Ateşli Olmayan Silahlar ve Bileşenleri |
||
Her türlü çaptaki ateşli yivli silahlar |
HAYIR |
EVET |
Her türlü yivsiz av tüfekleri ve pompalı tüfekler |
HAYIR |
EVET |
Ateşli Silahların Taklit ve Benzerleri ile İmitasyonları |
HAYIR |
EVET |
Havalı(basınçlı ve Co2), bilye/boncuk/boya/saçma/kurusıkı atan/sportif vb. silahlar ve bunların kapsülleri |
HAYIR |
EVET |
Gizli ve Kamufle Edilmiş Gerçek Silah ile El Yapımı Silahlar (Çakmak silah ve Kalem Silah, Baston silah vb.) |
HAYIR |
EVET |
Silahların uzak görüşünü sağlayan dürbünler dâhil her türlü silah parçaları, şarjör ve mermileri |
HAYIR |
EVET |
İşaret fişeği tabancaları, yarış başlatma silahları, acil durum tabanca ve fişekleri |
HAYIR |
EVET |
(2) Sivri /Keskin Uçlu/Delici Silah ve Eşyalar |
||
Balta ve çeşitleri |
HAYIR |
EVET |
Satır |
HAYIR |
EVET |
Ok/ok tabancaları/yay |
HAYIR |
EVET |
Kanca/ Pala/ Kılıç/ Kama /Sustalı bıçak |
HAYIR |
EVET |
Kasatura/Süngü/Hançer Ninja Yıldızı- fırlatılan yıldızlar Saldırma Avcılık Bıçakları ve Malzemeleri |
HAYIR |
EVET |
Dart Zıpkın Dağcılık malzemeleri (krampon, çekiç, balta, tırmanma sopaları) Kayak ve batonlar Buz pateni, her türlü yay-ok |
HAYIR |
EVET |
Dikiş iğneleri vb Enjektörler/hipodermdik iğneler /Balıkçılık iğneleri |
HAYIR |
EVET |
Bıçak ve çatal takımları/Kalem Bıçaklar/Maket Bıçağı/Örgü ve mangal Şişleri/Tırnak makası, Törpü vb./Medikal kesici aletler ( neşter, bisturi vb.)/Çakı, sustalı çakı, çok amaçlı çakı/Seramik Bıçaklar Kamufle/özel yapım bıçaklar (Kart, kalem, kemer bıçak, Şişli Baston vb.)/Döner bıçağı/Jiletler/ Usturalar/Dalgıç bıçağı/Buz kıracağı/baltası/Tirbuşon |
HAYIR |
EVET |
Kâğıt Makası/Tel Makası/Terzi Makası/Tavuk Makası/Berber Makası/Sebze Makası budama makası |
HAYIR |
EVET |
Çekiç/Keser Tornavida/Matkap/Akülü vidalama ve matkaplar ile uçları/Testere (ağaç testeresi, elektrikli testere, demir testeresi, kıl testere vb.),/Şerit metre/Çok amaçlı alet setleri/levye/Iskarpela/Tamir aletleri (pense, kargaburnu, yankeski)/Boru anahtarı/kurbağacık/ anahtar takımları/Çivi tabancası/cıvata tabancası/silah olarak kullanılabilecek 6 cm’den büyük bıçaklı veya şaftlı aletler |
HAYIR |
EVET |
(3)Keskin ve Sivri Uçlu Olmayan Silah/Nesne/Eşyalar |
||
Her türden cop/baton, (Şok, elektrikli, polis, teleskopik vb.)/Spor sopaları (Golf, Kriket, Beysbol, Hokey, Lakros, softbol, Sopalar, ıstaka vb.)/Kalın urgan, Halat, Zincir vb./Balıkçılık Malzemeleri ve Olta Takımları/Kürekler (Kano vb.)/Kelepçeler/Spor tahtaları (Kaykay /kayak/sörf tahtası)/Mancınık vb./Sapan/Elektro Şok Aletleri vb. /Her türlü bayıltma aletleri, (hayvan bayıltma ve öldürme vb.)/Muşta/Topuz/Boğma teli-zinciri/Mınçıka (zincirli sopa)/Dövüş sopaları |
HAYIR |
EVET |
(4) Patlayıcılar ve Patlayıcı Düzenekleri ile Bileşenleri |
||
Plastik patlayıcılar (C4 vb.)/A4/Semptex/Dinamit TNT/Sıvı patlayıcılar/Patlayıcı düzenekleri/patlayıcı taklitleri/benzerleri/replikantları/imitasyonları/El bombası ve taklitleri/ benzerleri/ replikantları/ imitasyonları/cephane ve mühimmat duman bombası-ses bombası vb./piroteknikler/Patlayıcı düzenek ateşleyicileri (Fünye ve Fitiller vb.)/Patlayıcı düzeneklerin güç kaynakları (pil vb.)/Patlayıcı düzeneklerin zamanlayıcıları (saat vb.) |
HAYIR |
HAYIR |
Fünye ve Fitiller/Her türlü patlayıcı ve patlayıcı sistemleri/Havai fişekler/ İşaretleme fişekleri/Mayın ve Askeri patlayıcılar/El bombaları/Maytaplar/Yüksek riskli yanıcı ve parlayıcılar/Duman çıkartanlar /NBC’ler (tıbbi amaçlı olanlar hariç) |
HAYIR |
HAYIR |
(5)Yanıcı ve Parlayıcı Sıvı ile Gazlar |
||
Sprey boyalar/sprey yapıştırıcılar/Tiner ve terebentin vb. incelticiler/Gazlar ve Gaz Tüpleri (oksijen, propan gazı, bütan gazı, asetolon )/Çakmak yakıtları (Sıvı-Gaz)/Meşale alevli çakmaklar (Pürümüz çakmaklar), Güvenli olmayan her türlü kibrit (Her yüzeyde yanabilen kibrit)/Alkol Oranı %70’i geçen içecekler ve sıvılar (kolonya vb.)/Hertürlü yanıcı parlayıcı ürünlerin/taklitleri/benzerleri/imitasyonları/replikantları |
HAYIR |
EVET |
(6) Kimyasal Biyolojik Nükleer (NBC) ve Tehlikeli/Zehirli Maddeler |
||
Asitler ve Sıvı Bataryalar/büyük katı bataryalar/Radyoaktif maddeler (sağlık hizmetlerinde kullanılanlar hariç)/Kuru Buz ( 2 kg’dan fazla )/Kendinden parlayan maddeler (neler olduğu yazılacak)/Yangın Söndürücüler/Zehirler ve Zirai mücadele ilaçları (Haşere ilaçları, fare zehirleri vb.)sinek böcek öldürücüler(sprey/katı)/Bulaşıcı ve biyolojik tehlike içeren maddeler ( mikroplu kan, bakteri ve virüsler)/Kimyasal/biyolojik ajanlar. (hardal gazı, sarin, şarbon, çiçek, siyanür, tularemi, botulism, ebola, marburg gibi yüksek ateşe neden olan V.H.F’lar)/Sakat bırakan ve hareketi kısıtlayan bayıltıcı spreyler (biber gazı, göz yaşartıcı gazlar, CN ve CS gazları hayvan kovucu spreyler, asit spreyleri vb.)/ Çözücü, aşındırıcı, ağartıcı ve sökücüler (Klor, Çamaşır Suyu, Tuzruhu vb. tahriş ediciler)/Oksijen tüpleri(Kimyasal oksijen üreticiler, dalgıç tüpleri, sıvı oksijen tüpleri)/Isı üreten/çıkaran araçlar/Nitrojen tüpleri. |
HAYIR |
EVET |
(7) SIVI/ AERESOL/JEL-SAJ YASAKLARI (100 ml. ’den büyük ve 1 litrelik poşete konulmamış) |
||
Su, şurup, içecekler vb. her türlü sıvı/Parfümler, losyonlar, Kontak lens sıvıları vb. her türlü sıvı/Sıvı ilaç ve bebek mamaları(Ek17 8-c istisnalar hariç) /Kremler, yağlar (kozmetik yağlar dahil), maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olanlar hariç)/Tıraş köpükleri, Tıraş jelleri, saç vb. jöleler/ Diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler/Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler/Şampuanlar; saç kremleri vb. ürünler/Aerosol ve Spreyler/Deodorantlar; Spreyler (saç spreyleri vb.)/Püskürtülen diğer sıvı ürünler (boya vb.)/ Yukarıda sayılan maddelere benzeyen diğer maddeler. |
HAYIR |
EVET |
Sıvı Kısıtlamaları Uygulaması
Örneğin;
İstisna olarak;
- İlaçlar (Yolcunun kimliğini belirten bir reçeteye yazılı olmak veya yolcunun bu ilaçları kullanması gerektiğini belirten bir sağlık raporunun/belgesi ibrazı ile ve orijinal ambalajında olmak koşuluyla)
Ağzı kilitli torba olarak 1 litrelik (yaklaşık 20cm x 20 cm) kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Gümrüksüz (Duty Free) satış mağazalarından satın alınan ve yukarıda belirtilen sıvı, jöle, aerosol ve sprey tanımlanmasına giren ürünlerin yolcu beraberinde kabinde taşınması aşağıda belirtilen şartlarda mümkün olabilir:
- Yolcunun satın aldığı ürünler, mağaza tarafından sağlanan standartlara uygun kurcalandığında belli olan bir poşete konulur.
- Ürünler poşete yerleştirildikten sonra, alışveriş fişinin veya faturanın bir nüshası dıştan okunacak şekilde poşetin içine konulacaktır. Alışveriş fişi veya fatura uçuşun yapılacağı günün tarihini taşımalıdır. (Bu uygulamada saat 02.00’a kadar kalkış yapması planlanmış uçuşlarda bir gün önceki tarih kabul edilebilir. Ayrıca tehirler (gecikme) nedeni ile fiili kalkışları ertesi güne sarkan uçuşlarda da bir önceki gün tarihi kabul edilecektir.) Fiş veya faturada ayrıca uluslararası kodlar kullanılarak mağazanın bulunduğu ülke (TUR), Havaalanı, Havayolu İşletmesi (Uçakta yapılan satışlar için), poşetteki malzemelerin cins ve miktarlarını gösteren liste ile mümkün olduğu takdirde yolcunun adı-soyadı ve uçuş numarasına da yer verilecektir.
- Uçakta satılan gümrüksüz ürünler de, yolcunun seyahatine başka bir seferle devam edecek olması durumunda, bu usul ve esaslara tabi olacaktır.
Kazakistan ve Katar arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşması hakkında
Yeni Zelanda’nın e-vize uygulaması
Yeni Zelanda vizesine başvuran tüm ülke vatandaşlarına vizelerinin bundan böyle e-vize olarak ita edileceği; bu çerçevede, Türkiye’den yapılan başvurularda başvuru sahibinin pasaportunu, taratılmak üzere Yeni Zelanda’nın Ankara Büyükelçiliğine getirmesi gereklidir
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Surinam’ın ülkemiz vatandaşlarına uygulamaya başladığı vize muafiyeti hakkında
E-Vize Kolaylığı Hakkında
Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğünden alınan yazıda; Elektronik Vize (e-vize) uygulamasında aranan ön şartın kapsamı sınırlandırılarak, daha evvel tüm OECD ülkelerini kapsayan mekanizma yerine, sadece Schengen ülkeleri/ABD/İngiltere veya İrlanda’nın geçerli vizesi ya da ikamet izni şartı getirilmiş ve söz konusu değişiklik Dışişleri Bakanlığı’nın tüm temsilciliklerine 11.02.2016 tarihi itibariyle bildirilmiştir. Bu kapsamda, anılan tarihten önce geçerli OECD ülkeleri vizesine veya ikamet iznine sahip olduğundan dolayı e-vize alan yabancıların, e-vize geçerlilik süresi içerisinde ülkemize gelmeleri halinde, Schengen ülkeleri ABD/İngiltere veya İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni şartı aranmadan girişlerine izin verileceği belirtilmektedir.
Kamuoyuna duyurulur.
Bosna Hersek’e yönelik Vize Rejimimizde Değişiklik Hakkında.
Ülkemiz ile Rusya Federasyonu arasındaki Vize Muafiyet Anlaşmasının askıya alınması hakkında.
Gürcistan ile Kuveyt arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşması hakkında
Umuma Mahsus Pasaport Hamili Ukrayna Vatandaşlarına Yönelik Vize Rejiminde Değişiklik Hakkında.
Umuma mahsus pasaport hamili Ukrayna vatandaşlarına, halihazırda son 180 gün içerisinde toplam kalış süresi 90 günü geçmemek kaydıyla 60 gün olarak uygulanan vize muafiyetinin 90 güne çıkarılmasına ilişkin karar Resmi Gazetede yayınlanmış olup söz konusu uygulama 15 Temmuz 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Vietnam ile Kosta Rika arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşması
Endonezya’nın ülkemiz vatandaşlarına Sağladığı Vize Muafiyeti
Endonezya’nın hususi ve umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımıza turizm amaçlı seyahatlerinde tek taraflı olarak 30 (otuz) günlük vize muafiyeti, en az altı ay geçerli pasaporta sahip olunması, geri dönüş bileti bulunması, ayrıca vatandaşlarımızın yasaklılar listesine alınmadığı durumlarda geçerli olacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Kuveyt tarafından uygulanacak e-vize uygulaması hakkında
Dışişleri Bakanlığından alınan yazıda vize işlemlerinin kolaylaştırılması çerçevesinde Kuveyt tarafından Türkiye’nin içinde bulunduğu birçok ülkeye e-vize uygulamasına geçildiği bildirilmektedir. E-vize uygulaması ile ilgili olarak ayrıntılı bilgiye evisa.moi.gov.kw sitesinden ulaşılabilir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.