SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

ULAŞTIRMA BAKANI SAYIN BİNALİ YILDIRIM'IN 7 ARALIK DÜNYA SİVİL HAVACILIK GÜNÜ MESAJI...

Bu yıl, 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü'ne, 30 Kasım 2007 tarihinde Isparta'da yaşanan ve 57 vatandaşımızın hayatını kaybettiği uçak kazasından duyduğumuz derin üzüntünün gölgesinde giriyoruz.

Kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınları ile tüm ulusumuza sabır ve başsağlığı dilerken, bir daha böyle kazalar yaşamamız için bir başlangıç olması dileğiyle, Dünya Sivil Havacılık Günü'nün tüm havacılık camiasına hayırlar getirmesini diliyorum.

Bilindiği gibi, uluslararası sivil havacılığın dünya genelinde emin ve düzenli bir şekilde işlemesi amacıyla 1944 yılında kurulan Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO), 1992 yılında aldığı bir genel kurul kararı ile kuruluş tarihi olan 7 Aralık'ı 'Uluslararası Sivil Havacılık Günü' olarak ilan etmiştir.

Türkiye'nin de kurucu üyesi olduğu ICAO'nun aldığı bu karar doğrultusunda, 7 Aralık tarihi, her sene birliğe üye 190 ülkede ''Uluslararası Sivil Havacılık Günü'' olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Her yıl, ICAO tarafından bir tema çerçevesinde dünya çapında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmekte olup, ICAO Konseyi tarafından 2008 yılı içinde işlenecek tema olarak ''Küresel Hava Ulaşımı-sürdürülebilir ekonomik, sosyal ve küresel gelişimin öncüsü' başlıklı konu benimsenmiştir.

2003 yılında sivil havacılıkta serbestleşme yönünde attığımız adımlar ve özel sektörün de iç hatlarda tarifeli sefer düzenlemeye başlaması ile birlikte Türk Sivil Havacılığı, çok hızlı bir büyüme eğilimine girmiş ve dünyada her yıl % 5 olarak gerçekleşen sektörel büyüme hızı, ülkemizde yüzde 30 gibi rekor bir gelişme göstermiştir.

Ülkemizdeki sivil havacılık uygulamalarının uluslararası standartlarda sürdürülmesi amacıyla başlattığımız bu serbestleşme ile, ICAO'nun bu yıl seçmiş olduğu Küresel Hava Ulaşımı temasını Türkiye 4 yıl önceden uygulamaya koymuştur. 2003 yılındaki bu öngörü ve Bölgesel Havacılık Projesi ile hava taşımacılığında yaşanan gelişmeler, ülkemizin uluslararası örgütler tarafından 2015 yılı için öngördüğü rakamlara 2005 yılında ulaşmasını sağlamıştır.

Türkiye, sahip olduğu potansiyelinin uluslararası işbirliği yoluyla arttırılması ve küresel havacılık sisteminin ihtiyaçlarının karşılanması yönündeki politikasını önümüzdeki dönemde de uygulamaya devam edecektir. Sürdürülebilir ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimin öncüsü olan havacılık sektöründe hayata geçireceğimiz projeler; ülkemizdeki diğer sektörlere de itici güç oluşturacak şekilde devam edecektir.

ICAO'nun belirlediği evrensel standartların en üst düzeyde gerçekleştirilmesi ve sivil havacılığımızın uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinden taviz vermeden büyümesini sürdürmesi en büyük hedefimizdir.

Bilindiği gibi geçtiğimiz sene ICAO'nun teması ''Uçuş emniyeti ve Havacılık Güvenliği ' İlk ve daima en öncelikli'' olarak ilan edilmişti. Türkiye'de sivil havacılık sektöründe yaşanan hızlı gelişmeler ve ICAO'nun belirlediği tema çerçevesinde, sektöre yönelik denetimler, 2007 yılında en üst seviyeye çıkarılmıştır.

Yabancı uçaklara uygulanan SAFA ve Türk tescilli uçaklara uygulanan SANA denetimlerinde 2006 yılında Avrupa 9 uncusu olan Türkiye, 42 ECAC üyesi ülke içinde denetimlerini en çok arttıran ülke olmuştur. 2007 yılında ise 374 SAFA, 179 SANA denetimi gerçekleştirerek ECAC üyesi ülkeler içinde 6. sıraya yükselmiştir. Hedefimiz 2007 yıl sonu itibariyle ilk 5 ülkenin içinde yer almaktır.

7 Aralık 2007 itibariyle uçuşa elverişlilik, yer hizmetleri, uçuş okulları, bakım, operasyon ve diğer alanlarda toplam 1601 denetimin gerçekleştirilmesi, uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinden taviz verilmeden sivil havacılık faaliyetlerinin sürdürülmesi konusundaki kararlılığımızın en açık göstergesidir.

Sivil havacılık sektöründe yaşanan hızlı büyümeye paralel olarak yoğun şekilde sürdürülecek denetimlerin yanısıra, hava yolu yolcu trafiğindeki büyümenin yüzde 20 arttırılması, havayolu işletmelerinin daha sağlıklı mali ve teknik bir alt yapıda kurulması için standartların yükseltilmesi ve bu büyümenin sürdürülebilirliğinin sağlanması 2008 yılında öncelikli hedefimiz olacaktır.

Tüm havacılık camiasının ve vatandaşlarımızın 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü'nü, sivil havacılık faaliyetlerinde uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinden ödün verilmeden tüm insanlığa mutluluk ve emniyetli uçuşlar getirmesi dileğiyle kutluyorum.

Ulaştırma Bakanı

Binali YILDIRIM