SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Havaalanları Yer Hizmet Türleri ve Detayları Talimatı (SHY-150.10A)'nda Değişiklik Yapıldı ...



DUYURU

Havaalanları Yer Hizmet Türleri ve Detayları Talimatı (SHY-150.10A)'nda Değişiklik Yapıldı.

Sürekli artan yolcu ve uçak trafiğine paralel olarak ülkemize sefer düzenleyen yabancı havayolu kuruluşlarının ve bu kuruluşlara yer hizmetleri kapsamında temsil ile gözetim ve yönetim hizmeti veren kuruluşların sayısı artmıştır. Bazı kuruluşlar, sivil trafiğe açık tüm havaalanlarında geçerli olan temsil hizmeti çalışma ruhsatı almak yerine, trafiği düşük birkaç havaalanında gözetim ve yönetim ruhsatı alarak iki hizmeti de verme yoluna gitmektedir.

Özellikle hava taşıyıcısı adına Bakanlığımızdan uçuş izni (permi) işlemlerinin yürütülmesi hizmetinin temsil ile gözetim ve yönetim kuruluşlarınca, koordineli bir şekilde yürütülmesi hususunun netlik kazanması gerekmektedir. Dolayısıyla, günümüz koşullarına uygun olarak, Uluslararası Taşımacılar Birliği (IATA) tarafından 2004 yılında revize edilen IATA Standart Yer Hizmetleri Anlaşması (SGHA) ve ekleri doğrultusunda yer hizmetleri detaylarının yeniden düzenlenmesi önem arz etmektedir.

Bu gelişmeler doğrultusunda, Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan, temsil ile gözetim ve yönetim hizmeti detaylarındaki değişikleri içeren Havaalanları Yer Hizmet Türleri ve Detayları Talimatı (SHY-150.10A)'nın yayımlanması Makam Olur'u ile uygun görülmüştür.

İlgili Talimatın 1 ve 13'üncü maddelerinde, uçuş izni (permi) işlemlerinin yürütülmesi ile ilgili kısımlar değiştirilmiştir. Yapılan bu değişiklik ile, Temsil Çalışma Ruhsatına sahip kuruluşlar, sadece gözetim ve yönetim ruhsatı aldığı havaalanı için hava taşıyıcısı adına uçuş izni (permi) ile ilgili işlemleri yürütebileceklerdir.

İlgili kuruluşlar, yapılan bu değişikliğe, 90 (doksan) gün içinde uyum sağlamak zorundadırlar.

Havaalanları Yer Hizmet Türleri ve Detayları Talimatı Madde Değişikliği