SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Bilindiği üzere, Hava Limanları civarındaki eğlence yerlerinden yayılan lazer ışınlarının uçuş emniyetini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle, pilot raporları doğrultusunda önlem alınması...



DUYURU

Bilindiği üzere, Hava Limanları civarındaki eğlence yerlerinden yayılan lazer ışınlarının uçuş emniyetini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle, pilot raporları doğrultusunda önlem alınması, gösterilerin hangi usul ve kurallara göre yapılacağının belirlenmesi amacıyla Genel Müdürlüğümüz tarafından ''Hava Araçlarının Lazer Işınlarının Zararlı Etkilerinden Korunmasına'' ilişkin talimat 19.04.2005 tarihinde yayınlanmıştı.

Anılan talimat ile, lazer gösterisi yapmak isteyen özel ve tüzel kişilerin Genel Müdürlüğümüze başvurmaları ve uygun bulunması halinde gösteri yapabilmelerine izin verilmesi ve tüm hava sahası kullanıcılarına NOTAM ile duyurularak uçuş emniyetinin muhafazası amaçlanmıştı.

Ancak, son zamanlarda uçuş ekibi üzerinde menfi etkiler yaratarak uçuş emniyetini riske eden bazı lazer gösterileri yapıldığının Genel Müdürlüğümüze bildirilmesi sonrasında bu tür aktivitelerin izinsiz olarak gerçekleştirildiği değerlendirilmiştir.

Uçuş emniyetinin sağlanması, can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla izinsiz lazer gösterisi yapılması ve uçuş emniyetini riske eden bu tür istenmeyen olayların tekrarının önlenmesi amacıyla lazer ışınlarına maruz kalan trafik pilotları tarafından anılan talimatın Ek-2 bölümünde yer alan 'Şüpheli Lazer Işını Hadise Rapor' formunun doldurularak Genel Müdürlüğümüze gönderilmesi büyük önem arz etmektedir.

Bu maksatla, tüm havacılık işletmelerimizin konuya hassasiyet göstermeleri önemle rica olunur.