SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

2009-2012 Sivil Havacılık Sektörü İklim Değişikliği, Emisyon Ticareti ve AB İklim Değişikliği Prosedürleri Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı...

Atmosfere çeşitli yollarla salınan sera gazları, dünyanın üzerini bir tabaka gibi örterek ısınmaya neden olmakta ve böylece insanoğlunun yaşadığı en büyük sorunu haline gelen küresel iklim değişikliği, etkilerini derinleştirerek insan yaşamını tehdit edici bir duruma dönüşmektedir.

Yaşanan bu süreçte Avrupa Komisyonu, 2003/87/EC sayılı Emisyon Ticareti Sistemi Direktifinde değişiklikler yaparak sivil havacılık faaliyetlerinin Emisyon Ticareti Sistemine dahil edilmesini öngören 2008/101/ EC sayılı Direktifini yürürlüğe koymuş, ve söz konusu Direktif uyarınca, sivil havacılık sektöründe bir takım yeni uygulamaların başlanacağı sinyalini vermişti.

Bu düzenlemelere Türk havayolu şirketleri de dahil edilerek bu kapsamda değerlendirilen tüm şirketlerin, 2012 yılına kadar iklim değişikliğine neden olan seragazı emisyonlarını raporlamaları, doğrulamaları, izlemeleri ve AB Emisyon Ticareti ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekiyor.

Bu çerçevede, Ulaştırma Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Dışilişkiler Dairesi Başkanlığı, Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Yeşilfikir ve Vertis Environmental Finance ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü işbirliği ile 2009-2012 yılları arasında sektörde alınması gereken önlemlerin anlatıldığı bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 15 Mayıs 2009 tarihinde Ankara Hilton Otelinde gerçekleştirilen toplantıya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden uzmanların yanı sıra, kamu kurumlarının ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansının temsilcileri ile sivil havacılık sektörü yetkilileri katıldı.