SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye, sivil havacılıkta uluslararası eğitim merkezi olacak...

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün Türkiye'nin havacılık alanında eğitim merkezi olmasına yönelik projesi kapsamında ülkemizde pilotluk eğitimi alan yabancı uyruklu öğrenci sayısı 48'e ulaştı.

2007 yılında SHGM'nin öncülüğünde başlatılan Bölgesel İşbirliği Toplantıları aracılığı ile, Akdeniz, Traceca, KEİ ve D-8 ülkeleri ile sivil havacılık genel müdürleri toplantıları düzenlenerek bugüne kadar 50'nin üzerinde ülke ile görüşüldü ve Türkiye'nin bulunduğu coğrafya üzerinde uluslararası bir eğitim merkezi olmasını içeren proje çerçevesinde ülkemizin mevcut potansiyeli tanıtılarak yakın işbirliğinin temelleri atıldı.

Aradan geçen bir yıllık süreçte, yabancı ülkelerden gelen taleplerin değerlendirilmesi sonucunda ülkemizdeki uçuş okulları ve Tip İntibak Eğitim Organizasyonlarında eğitim alan öğrencilerin sayısında önemli bir artış gözlendi.

Uçuş okullarında 14, Tip İntibak Eğitim Organizasyonlarında ise 34 olmak üzere ülkemizde eğitim alan yabancı öğrencilerin sayısı 48'e yükseldi. Aralarında Umman, Mısır, Türkmenistan, Beyrut gibi Bölgesel İşbirliği Toplantıları aracılığı ile görüşülen ülkeler de dahil olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden toplam 22 ülkenin vatandaşlarına ülkemizde pilotluk eğitimi, Tip İntibak Eğitimi ve Line Eğitimleri verilme ye başlandı.

Türkiye'de bugün itibariyle SHGM tarafından gerekli eğitimleri vermek üzere yetkilendirilmiş, 16 Uçuş Okulu ve 15 Tip İntibak Eğitim Organizasyonu bulunuyor ve bu okullarda eğitim gören yabancı öğrencilerinin sayısının gelen talepler dikkate alındığında daha da artacağı düşünülüyor.

Bölgesel işbirliği toplantıları ile zemini oluşturulan proje, Eurocontrol'e bağlı bir Hava Seyrüsefer Eğitim Merkezi'nin ülkemizde kurulmasını gündeme getirmiş olup, önümüzdeki birkaç yıl içinde projenin hayata geçirilmesi planlanmaktadır.

Proje kapsamında, ülkemizin yanı sıra komşu ülkelerin de havacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli personel ihtiyacının karşılanması, sivil havacılık sektöründe bakım ve yer hizmetleri gibi diğer alanlara da yapacağı olumlu etki ile Türk ekonomisine önemli katkı sağlanması hedeflenmektedir.