SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

GENEL MÜDÜRÜMÜZÜN DÜNYA SİVİL HAVACILIK GÜNÜ MESAJI...

 

Sevgili Çalışma Arkadaşlarım;

 

Sevgili Sektör Çalışanları;

Bildiğiniz gibi 7 Aralık ICAO öncülüğünde "Dünya Sivil Havacılık Günü" olarak çeşitli temalarla kutlanmaktadır. Geçtiğimiz yıl ICAO Başkanı Sn. Roberto Kobeh González'i ülkemizde ağırlayarak bu günü kutlamıştık. Bu yılki temamız ise "Yerli Uçak için Sertifikasyon Zamanı". Bu vesile ile 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Gününü kutlar tüm sivil havacılık mensuplarına emniyetli, güvenli ve istikrarlı büyüyen bir havacılık hayatı temenni ederim.

Bir yılı daha geride bırakmak üzereyiz. Dünyada yaşanan tüm krizlere rağmen Türk Sivil Havacılığı 2003'te başlattığı  büyümesini bu yılda istikrarlı şekilde  sürdürmektedir. Bu büyümenin gelecek yıllarda da devam etmesi ve sivil havacılıkta 2023 hedeflerinin aşılmasını ümit etmekteyiz.

Bu büyümenin istikrarlı olabilmesinin ön koşulu havacılıkta emniyetin vazgeçilmez olarak inanılıp her şeyin üstünde tutulmasıdır. 2012 yılında  ticari hava taşımacılığında sektörümüzle beraber aldığımız tedbirler ile uluslararası alanda SAFA puanımızı Avrupa Birliği üye havayollarından daha iyi noktaya getirmenin mutluluğunu yaşadık.

Genel Müdürlük olarak kadromuzu hem eğitimler ile hem de sektör tecrübesi olan arkadaşlar ile daha da güçlendirmek sureti ile denetimleri daha etkin yapmaya başladık. Bunun önümüzdeki yıllarda faydasını hep beraber muhakkak göreceğiz.Kadromuzda hem sayısal hem de yetkinlik olarak artışları devam ettireceğiz.

2012 yılında sektörümüz yapılan denetimler ve çalışmalar ile; bakımdan  ticari operasyona, uçuş okullarından  genel havacılığa, yer işletmeden havaalanlarına kadar tüm yelpazede  kurallara uyum açısından daha kaliteli hale geldi. Bu süreç 2013 yılında her bir alanda artarak devam edecektir. Çabamız  her sahada en iyi olana kadar devam edecektir.

2013 yılında bu yıl olduğu gibi sektörümüzle daha yakın işbirlikleri geliştireceğiz. Çalışma grupları yolu ile  sektörümüzü kendi sahalarında sürecin bir parçası haline getireceğiz. Başarının bir ekip çalışması olduğu bilinci ile sektörümüzü ekibin bir üyesi olarak kabul ediyoruz.

2013 yılında ana hedefimiz: Safety Management System temelinde Havacılık Etiğinin tüm paydaşlarımızca en derinden benimsenmesidir.

Bakanımızın talimatları ile amatör havacılığı geliştirmek, böylelikle de havacılığımızın gelişiminin temellerini sağlıklı bir şekilde güçlendirmek istiyoruz. Havacılığımızın yeni alanlarında atılımlar yapmayı hedefliyoruz.


Sevgili Çalışma Arkadaşlarım;

 

Sevgili Sektör Çalışanları;

 

İfade ettiğimiz gibi bu yılki Dünya Sivil havacılık gününü  "Yerli Uçak için Sertifikasyon Zamanı" teması ile kutluyoruz. Ülkemizin 2023 Sivil havacılık hedeflerinden bir olan "kendi uçağını üretme" hedefi doğrultusunda ülkemizde başlatılan çalışmalara önemli bir katkı sunmak için güne uygun olacak şekilde sertifikasyon konusunu sektörümüzle masaya yatırdık. İngiltere'de 72, Almanya'da 67, Fransa'da 27, İtalya'da 21  İspanya'da 19 Onaylı DOA (Design Organisation Approval) yetkili kuruluş varken ülkemizde bu sayının henüz 2 olması  önümüzde almamız gereken mesafenin boyutunu göstermektedir.  Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Hürküş Projesinde bu süreci başlatmıştır. Yetmişten fazla uzmanın katılacağı  bu günkü çalıştay bu sürece yeni bir ivme kazandıracaktır.

Dünya Sivil Havacılık günü vesilesi ile Türkiye'nin Sivil havacılığında bu ivmenin mimari Sn. Bakanımız Binali YILDIRIM'a bize verdikleri destek ve vizyonları ile teşekkürlerimi arz eder, tüm çalışma arkadaşlarımın ve sektör çalışanlarının Dünya Sivil Havacılık gününü tebrik eder, başarılar dilerim.

Saygılarımla;


Bilal EKŞİ

Sivil Havacılık Genel Müdürü