SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

ULAŞTIRMA BAKANI SAYIN BİNALİ YILDIRIM 7 ARALIK DÜNYA SİVİL HAVACILIK GÜNÜNÜ KUTLADI

BASIN BÜLTENİ (7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü )



İkinci Dünya Savaşı sona ererken uluslararası sivil havacılığın evrensel kurallarını belirleyerek dünya genelinde emin ve düzenli bir şekilde işlemesi amacıyla kurulan Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO), 1992 yılında aldığı bir genel kurul kararı ile kuruluş tarihi olan 7 Aralık'ı 'Dünya Sivil Havacılık Günü' olarak ilan etmiştir. Türkiye'nin de kurucu üyesi olduğu ICAO'nun aldığı bu karar doğrultusunda, 7 ARALIK tarihi her sene birliğe üye 189 ülkede ''Dünya Sivil Havacılık Günü'' olarak kutlanmaktadır.

Her yıl, ICAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde dünya çapında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmekte olup, ICAO Konseyi tarafından 2007 yılı içinde işlenecek tema olarak ''Uçuş emniyeti ve Havacılık Güvenliği ' İlk ve daima en öncelikli'' konusu benimsenmiştir.

Ülkemizde uygulanmakta olan sivil havacılık standartlarının uluslararası standartlarda sürdürülmesi için yoğun çaba gösteren Genel Müdürlüğümüz, 10 Kasım 2005 tarihinde yapılan 5431 sayılı kanun ile yeni bir yapılanmaya kavuşturularak uçuş emniyeti ve havacılık güvenliği konularında taviz vermeden çalışmalarını yürütmektedir.

Türkiye'de sivil havacılık sektöründe yaşanan hızlı gelişmelere paralel olarak denetimler yoğunlaştırılmış, 2006 yılı adeta 'Denetim Yılı' olmuştur. ICAO tarafından en yüksek seviyeli öncelik olarak belirlenmiş olan uçuş emniyeti ile havaclık güvenliği konuları, 2007 yılında da ülkemizin sürekli ve en önemli önceliği olma özelliğini muhafaza edecektir.

2007 yılı hedefleri:

Bölgesel havacılık bünyesindeki çalışmaların çeşitlendirilerek, vatandaşlarımıza daha konforlu ve alternatifli seyahat programları sunmak amacıyla çalışmalar yapılması planlanmaktadır.

Havacılık sektörünün artan personel ihtiyacını karşılamak ve mevcut personelin gerekli eğitimleri alarak kaliteli hizmet sunmalarına yönelik çalışmalar kapsamında uçuş okullarının düzenleme ve denetleme çalışmalarına ağırlık verilecektir.

İstanbul dışındaki meydanlardan Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Bodrum, Dalaman, Kayseri, Antalya, Adana, Gaziantep, Erzurum ve Trabzon illerinden direk yurt dışı noktalara seferler yapılmasına yönelik faaliyetlerimiz yoğunlaşacaktır.

Hava kargo taşımacılığında ülkemizin bir üst olarak kullanılması için başlatılan çalışmalar hızla sonuçlandırılacaktır. İkili anlaşma yapılan ülkeler ile, sektörde yaşanan gelişmeler ve günün ihtiyaçları göz önünde bulundurularak gerekli müzakereler yapılıp, mevcut anlaşmaların güncellenmesi sağlanacaktır.

Ülkemiz tescilinde bulunan ve hava taşımacılığında kullanılan uçakların yaş ortalamalarının düşürülerek, daha genç filolarla vatandaşlarımıza hizmet etme yönündeki çalışmalara hız kazandırılacaktır.

Ülkemizde atıl olarak kabul edilebilecek hava alanlarımızın sivil havacılık faaliyetlerinde kullanıma açık hale getirilmesi, böylece gerek bölge gerekse de ülke ekonomisine katkı sağlanması yönündeki uygulamalar sürdürülecektir.

Havalimanlarının SAFA ve SANA denetlemelerinin yanısıra sektörün tamamına yönelik denetim çalışmaları, uçuş emniyeti ve havacılık güvenliği temelinde artarak devam ettirilecektir.

Havayolu işletmelerimizin daha sağlıklı mali ve teknik altyapıda kurulması için standartlar yükseltilecektir.

Uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinin sağlanması konusunda en önemli konulardan biri olan bölgesel işbirliği faaliyetlerine devam edilecek, ihtiyacı olan ülkelere sivil havacılıkla ilgili olarak eğitim ve diğer alanlarda yardım sağlanmaya devam edilecektir.

Ülkemizde işletilmekte olan havaalanlarından uluslararası kriterlere uygunluğunu tescilleyenlere işletme ruhsatı ve sertifikalandırma çalışmaları devam edecek, 18 havaalanı ve özel sektör tarafından işletilmekte olan terminallerin 'işletme ruhsatı çalışmaları bitirilecektir.

Üyesi olunan uluslararası kurumların konferans ve kurul toplantılara aktif katılım gerçekleştirerek dünya genelinde sivil havacılık sektöründeki gelişmeleri yakından takip eden Genel Müdürlüğümüz, uluslararası alanda Türkiye'nin saygınlığını arttıracak çalışmaları hayata geçirecektir.

Web sayfamız interaktif hale getirilerek hizmetlerimizin bilgisayar ortamında sunulması ve ilgililerin işlemlerini internet üzerinden yapabilmelerine olanak tanıyacak çalışmalar etkin bir şekilde yürütülmeye devam edecektir.

Ülkemizde sivil havacılık faaliyetlerinde uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinden ödün verilmeden sürdürülecek çalışmalar çerçevesinde, 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü tüm havacılık camiasına ve insanlığa mutluluk ve emniyetli uçuşlar getirmesi dileğiyle kutlu olsun.