SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

ECAC DGCA/126 GENEL MÜDÜRLER TOPLANTISI 06 Aralık 2006 tarihinde Paris'te yapıldı.

Kurucu üyesi bulunduğumuz Avrupa Sivil Havacılık Konferansı ECAC'ln 126. Genel Müdürler toplantısı, 06 Aralık 2006 tarihinde Fransa'nın Paris kentinde yapılmıştır.



Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU ile Genel Müdür Yardımcısı Haydar YALÇIN'ın ülkemizi temsil ettiği söz konusu toplantı sırasında; ülkemizi de yakından ilgilendiren aşağıdaki konular hakkında görüşmeler yapılmış olup, önemli kararlar alınmıştır:

1. Güvenlik Konuları: Bu konuyla ilgili olarak yapılan yoğun görüşmelerde; oldukça önemli kararlar alınmıştır. Özellikle 10 Ağustos 2006 tarihinde Ingiltere'de yaşanan terör olaylarındaki tehdidin giderilmesi amacıyla yapılan çalışmalar üzerinde durulmuştur. Güvenlik konusunda halen uygulanmakta olan kurallarda önemli değişiklikler yapılması ve uygulamaya sokulması karar altına alınmıştır.

Söz konusu standartlar, yakından takip edilmekte olup, ülkemizde uygulanması amacıyla gerekli çalışmalara hemen başlanmıştır.

2.SAFA Programının EASA'ya Transferi: konusunda da yoğun çalışmalar yapılmakta olup, programın 1 Ocak 2007 itibariyle EASA tarafından yürütülecek olması, AB üyesi olmayan ECAC üyesi ülkelerle işbirliği konusunu ön plana çıkarmıştır. Geçtiğimiz Mayıs ayından beri yapılan Genel Müdürler toplantıları ile diğer uygun ortamlardaki yoğun girişimlerimiz sonucunda ilk aşama olarak AB üyesi olmayan ülkelerin SAFA kapsamındaki veri bankasını kullanmasına imkan yaratacak bir işbirliği düzenlemeleri hazırlanmıştır. Bu düzenlemeler, ülkemiz tarafından yapılan yoğun girişimler sonucunda önemli ölçüde revizyona tabii tutulmuş ve ülkemizin SAFA veri bankasına ulaşım imkanı yaratılmıştır.

Söz konusu düzenlemelerin hazırlık aşamasında yapılan çalışma ve görüşmeler; AB Komisyonu ile AB üyesi olmayan ülkeler arasında yapılmasına rağmen adeta ülkemiz ile yapılmış olup, AB üyesi olmayan ECAC üyesi diğer ülkeler ise ülkemiz fikirlerine destek vermişlerdir.

Genel Müdürler toplantısında ayrıca, SAFA programının yönetimi ve kural koyma süreçleriyle ilgili olarak AB Komisyonu tarafından verilen bilgide, ülkemizin endişelerini giderecek çalışmalardan bahsedilerek, bu çalışmalara AB üyesi olmayan ülkelerin katılımına imkan yaratılacak kararlar alındığı bilgisi verilmiştir.

3.Ayrıca, ECAC'ln ICAO bünyesindeki faaliyetlerde daha etkin olabilmek amacıyla sürdürülen faaliyetlere ilave olarak ABD ile ilişkiler üzerinde de görüşmeler yapılmış ve politika belirlenmesine gayret edilmiştir.

Afrika'nın emniyet seviyesinin arttırılması çalışmalarının yanı sıra hava alanlarındaki emniyet standartlarının geliştirilmesi yönünde de görüşmelere yer verilmiştir.

Bu gelişmelere ilave olarak; JAA'den EASA'ya transfer amacıyla yapılan çalışmalar hakkında Genel Müdürlere ilerleme raporu sunulmuştur.

ATM konusunda son dönemde yapılan çalışma ve aktivitelerle ilgili olarak verilen bilgiler arasında 26-30 Mart 2007 tarihleri arasında Montreal'de yapılması planlanan Dünya Performans Sempozyumu ile ilgili bilgiler önemli yer tutmuştur.

ECAC 126. Genel Müdürler toplantısında karar altına alınan ve yukarıda özetlenen hususların ülkemizde uygulanması amacıyla yapılacak çalışmalar, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak başlatılmış olup, kısa sürede tamamlanacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.