SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

THY'nin yeni uçuş eğitim simülatörü A320 hizmete açıldı...

Türk Hava Yolları'nın yeni uçuş eğitim simülatörü A320, THY Uçuş Eğitim Merkezi'nde 27 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirilen törenle hizmete girdi.



Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU tarafından açılışı gerçekleştirilen Thales A320 uçuş simülatörü ile, THY'nin uçuş eğitim merkezindeki simülatörlerinin sayısı 4'e yükseldi.

İleri teknoloji ile donatılmış yeni Thales A320 uçuş simülatörünün sertifikası, Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU tarafından THY Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Candan KARLITEKİN ve THY Genel Müdürü Doç. Dr. Temel KOTİL'e takdim edildi. Sertifika töreninde bir konuşma yapan Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU, sivil havacılığın belkemiği olan Türk Hava Yolları'na sertifikayı vermekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

A320 simülatörü uçak ile tam uyumlu

Thales A320 simülatörü, uçak ile tam uyumlu olan en üst seviyeden (JAR-STD.1A Level-D) sertifikalandı. Sertifikasyon, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile İngiliz Sivil Havacılık otoriteleri tarafından, 18-21 Aralık 2006 tarihlerinde yapılan uçuş testleri sonucunda gerçekleştirildi.

Thales A320 simülatörünün tasarımında, yurt içi ve yurt dışı Airbus 319/320/321 uçak kullanıcılarının bünyelerindeki, farklı kokpit ve motor seçeneklerine göre de eğitime imkan vermesi hedeflendi. Yapılan çalışmalar sonucunda dokuz ay gibi kısa bir sürede özelliklere uygun simülatör, Thales ve Rockwell Collins firması tarafından THY için üretildi.

THY, Lider Eğitim Üssü olmayı hedefliyor

THY, dördüncü uçuş simülatörü olan Thales A320 simülatörüyle, sunduğu eğitimin kalitesini en üst düzeye yükselterek, eğitim verdiği şirketlerin de sayısını arttırmayı böylelikle bölgede lider eğitim üssü olmayı amaçlıyor.

Uçuş Eğitim Merkezi'nde British Airways, Aegean Havayolları, Olympic Havayolları'nın da bulunduğu, 16'sı ulusal, 16'sı uluslararası olmak üzere toplam 32 havayolu şirketine eğitim veren THY, yeni Thales A320 uçuş simülatörü ile hem kendi eğitim ihtiyacını karşılamayı hem de ulusal ve uluslararası alanda sunulacak eğitim hizmetleri ile önemli gelir sağlamayı hedefliyor.

Simülatör Nedir?

Pilotların uçuş eğitimlerinin önemli bir kısmını yaptıkları simülatörler, pilotlara gerçek uçaktaymış gibi eğitim sağlıyor. Simülatörler, gerçek uçağın birebir aynısı olan bir kokpit, dış dünyadaki görüntüleri aslına çok yakın uyarlayan bir gösterim sistemi, uçağın aerodinamik modelinin bulunduğu ve uçak sistemlerinin davranışlarını simüle eden ana simülasyon yazılımı gibi birçok alt-sistemlerden oluşuyor.