SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

SHGM'den SESAR Geliştirme Programı'na Şartlı Destek.

EUROCONTROL Toplantısı'na katılan SHGM Heyeti, EUROCONTROL ile Avrupa Birliği Komisyonu arasında yapılması planlanan anlaşmada, Türkiye'nin görüşlerinin ve endişelerin dikkate alınmaması halinde SESAR Geliştirme Programı'nı desteklemeyeceğini açıkladı.

Türkiye'nin üyesi olduğu EUROCONTROL'un Geçici Konsey Koordinasyon Komite (PCC) Toplantısı ile SESAR Geliştirme Safhasına EUROCONTROL'ün katılımına ilişkin ad hoc Geçici Konsey (PC) Toplantısı 7-8 Şubat 2007 tarihinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirildi.

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı EUROCONTROL'e üye ülkelerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantılara, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nü temsilen Genel Müdür Yardımcısı Oktay ERDAĞI ve Müdür Vekili Orkun KAYA katıldı.

SHGM heyeti tarafından toplantılarda gerçekleştirilen sunumlarda, Tek Avrupa Hava Sahası ATM Araştırma (SESAR) programının EUROCONTROL tarafından yürütülmesi ve AB'ye üye olan 25 devletin yanı sıra EUROCONTROL'e üye olan ancak AB üyesi olmayan diğer 12 ülkenin de bu programın karar mekanizmalarında yer alması gerektiği belirtildi.



Geçici Konsey Koordinasyon Komite (PCC) Toplantısı

7 Şubat 2007 tarihinde gerçekleştirilen Geçici Konsey Koordinasyon Komite (PCC) Toplantısı'nda Türkiye'nin SESAR Programını desteklediğini ancak Türkiye'nin bu programın dışında tutulması halinde programın başarıya ulaşamayacağı dile getirildi.

AB'nin konuya ilişkin olarak hazırladığı tüzüğün, AB üyesi olmayan ülkelerden görüş alınmadan tek taraflı olarak hazırlandığı ve bunun AB'ye üye olamayan ülkelere bir dayatma olduğu ifade edildi. SHGM heyeti, AB'nin raporlarında 3. ülke olarak tanımladığı Türkiye'nin yıllardan beri havacılık faaliyetlerini Avrupa ile iç içe yürüttüğünü ve Avrupa'daki havacılığın düzenlenmesi çalışmalarına önemli katkılarda bulunulduğunu vurguladı.

Ad Hoc Geçici Konsey (PC) Toplantısı

PCC toplantısının ardından, 8 Şubat 2007 tarihinde, SESAR Geliştirme Safhasına EUROCONTROL Teşkilatının katılımı üzerine gerçekleştirilen ad hoc Geçici Konsey Toplantısı'nda da, bir sunum gerçekleştiren temsilcilerimiz, tüm üye ülkelerin haklarının korunabilmesi için, SESAR programının EUROCONTROL tarafından yürütülmesi gerektiğini savundu.

Yapılan sunumda, Avrupa Birliği'ne üye olan olmayan veya EASA'ya üyelik ayrımı yapılmadan bu programın, pan Avrupa yaklaşımı içerisinde değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. AB üyesi olmayan devletlerin haklarının korunabilmesi için karar mekanizmalarında oybirliğinin esas alınması gerektiğini savunan SHGM heyeti diğer devletlerin ve özel sektörün bu programa katılım yöntemlerinin çok açık ve şeffaf olarak belirtilmesi ve bu konuda yasal bir alt yapının oluşturulmasını istedi.