SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

SHGM'nin Havacılık Emniyeti Çalışmaları'na EUROCONTROL'den destek

Havacılık Emniyeti ile ilgili olarak SHGM tarafından hazırlanan ve Ocak 2007'de yürürlüğe giren üç yönetmelik, EUROCONTROL'den tam not aldı.

Hava Trafik Kontrol Hizmetleri Personeli Lisans ve Derecelendirme Yönetmeliği( SHY 65-01), Hava Trafik Yönetim Hizmetleri ile Bağlantılı Emniyet Olaylarının Rapor Edilmesi ve Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik (SHY 65-02) ve Hava Trafik Emniyeti Elektronik Personeli Sertifika /Lisans Yönetmeliği ile ilgili olarak EUROCONTROL'e bilgi verilmiş ve Türk Sivil Havacılık Mevzuatındaki değişiklikler aktarılmıştı.

Türkiye'de yürürlüğe giren yeni emniyet düzenlemelerinden duydukları memnuniyeti SHGM'ye gönderdikleri bir mektupla ifade eden EUROCONTROL yetkilileri, sözkonusu düzenlemelerin Türkiye'de havacılık emniyeti alanında çok önemli ilerlemeler olduğunun en açık göstergesi olduğunu belirttiler.



EUROCONTROL tarafından yayımlanan ESARR (EUROCONTROL Emniyet Düzenleme Gereksinimleri)nin yasal alt yapısının oluşturulması nedeniyle Türkiye'yi tebrik eden EUROCONTROL yetkilileri ayrıca, yönetmeliklerin uygulanması konusunda herhangi bir sorun ile karşılaşıldığı takdirde Türkiye'ye her türlü teknik desteğin verileceğini açıkladılar.

Hava Trafik Kontrol Hizmetleri Personeli ile ilgili yeni düzenleme

31 Ocak 2007 tarih ve 26420 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Hava Trafik Kontrol Hizmetleri Personeli Lisans ve Derecelendirme Yönetmeliği( SHY 65-01), hava trafiğinin emniyetli, düzenli ve hızlı akışını temel alan hava trafik kontrol hizmetlerinin etkinliğinin artırılması amaçlanmaktadır. Yönetmelik, Türkiye hava sahası, hava liman ve meydanlarında çalışmakta olan sivil hava trafik kontrol hizmetleri personelinin sahip olması gereken sağlık, eğitim ve uzmanlık şartlarını belirlemektedir.

Hava Olaylarının Rapor Edilmesi ile ilgili düzenleme

30 Ocak 2007 tarih ve 26419 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Hava Trafik Yönetim Hizmetleri ile Bağlantılı Emniyet Olaylarının Rapor Edilmesi ve Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik (Shy 65-02), Türkiye hava sahası ile hava liman ve meydanlarında uçuş emniyetini etkileyen, hava trafik yönetim hizmetleri emniyet performansıyla bağlantılı her türlü hava olayının rapor edilmesi, değerlendirilmesi ve olayların tekrarına yönelik emniyet arttırıcı tedbirlerin alınmasını sağlamaktadır.

Hava Trafik Emniyeti Elektronik Hizmetleri Yürüten Personel ile ilgili düzenleme

31 Ocak 2007 tarih ve 26419 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 'Hava Trafik Emniyeti Elektronik Personeli Sertifika /Lisans Yönetmeliği' hava trafik emniyeti elektronik hizmetlerinin, Türkiye hava sahası içinde, hava liman ve meydanlarında, teknik alt yapısının planlanması, işletilmesi ve bakımını sağlamakla yükümlü emniyetle ilgili operasyonel görevleri yürüten teknik personele yönelik esasların düzenlenmesini kapsıyor.