SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Havaalanlarında İş Yeri Açma İzni SHGM tarafından verilecek.

Sivil hava ulaşımına açık havaalanları ile bu havaalanları bünyesinde yer alan tüm tesislere, işyeri açma izni ve çalışma ruhsatı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilecek.



10 Mart 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5594 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu, İl Özel İdaresi Kanunu, Mahalli İdare Birlikleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile havaalanlarında iş yeri açma ruhsatı verme yetkisi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne verildi.

5538 sayılı Kanunla, sivil hava ulaşımına açık havaalanları ile bu havaalanları bünyesinde yer alan tüm tesislerin, işyeri açma ve çalışma ruhsatı 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun kapsamı dışına bırakılmıştı. Bu işyerlerinin ruhsatlarının kimin tarafından verileceğinin belirtilmemesi nedeniyle yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla düzenlenen yasa teklifinde, bu yetkinin belediye sınırı ile sınırı olan illerde Büyükşehir Belediyelerine diğer illerde ise il özel idarelerine verilmesi istenmişti.

İçişleri Komisyonu'ndan değişikliğe uğramadan geçen madde, 6 Mart 2007 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerde bir önerge ile değiştirilerek, 'Sivil hava ulaşımına açık havaalanları ile bu havaalanları bünyesinde yeralan tüm tesislere her türlü ruhsat Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilir. Bu konuya ilişkin usul ve esaslar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.' hükmü getirildi.

Havaalanlarında gerçekleştirilecek tüm ticari faaliyetler için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verme konusunda SHGM'yi yetkilendiren Kanun, 10 Mart 2007 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.