SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Uçuş iptali, gün, saat, parkur değişikliği ve ilave seferlerin onay alınmadan yapılmaması ile ilgili genelge...

Bölgesel Havacılık Politikası kapsamında, 2007 Yaz Tarife Dönemi'nde iç hatlarda tarifeli sefer yapacak olan havayolu işletmelerinin( THY, Pegasus, Atlas, Onur ve Sunexpress Havayolları) iç hat tarifeli sefer uçuş programları onaylanmıştır. Sözkonusu uçuşlara ilişkin dönemin sıkıntısız ve problemsiz geçirilmesi, yolcu haklarının korunabilmesi ve hava meydanlarının verimli kullanılabilmesi amacıyla uçuş iptali, gün, saat, parkur değişikliği ve ilave seferlerin onay alınmadan yapılmaması konusunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge, kamuoyuna bir kez daha duyurulur.



Malumları olduğu üzere ülke ihtiyaçları ve Bakanlığımız politikaları doğrultusunda bölgesel havacılığın gelişmesine katkı sağlayacağı düşüncesiyle iç hat tarifeli uçuşların önündeki tüm idari engeller kaldırılarak önü açılmıştır. Bunun sonucunda söz konusu uçuşlar ülke sivil havacılığına dolayısıyla ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamıştır.

Bu çerçevede, Ortaklığınız/Havayolunuzun 2007 yaz tarife döneminde gerçekleştirmeyi planladığı iç hat tarifeli seferlerine ilişkin uçuş programları Genel Müdürlüğümüzce onaylanmıştır.

Ancak 2006/7 kış tarife dönemi içinde müsaadelendirilen uçuşların uygulanmasında zaman zaman kurallara uyulmadığı ve buna bağlı olarak da aksaklıkların yaşandığı görülmüştür. Ayrıca, Genel Müdürlüğümüzden uçuş izni almadan kamu oyuna yazılı ve görsel olarak duyurular yapıldığı tespit edilmiştir. Yukarıda bahsedilen sebeplere bağlı olarak meydanlarda kapasite problemler yaşanmakta olup, bu suretle hem iç hem de dış kamu oyunda olumsuz izlenimlere sebebiyet vermenin yanı sıra milli menfaatlerimizi olumsuz yönde etkilemektedir.

Öte yandan, Genel Müdürlüğümüzce 2007 yaz tarife döneminde slot uygulanan meydanlardaki uçuş trafiğinin yoğun olacağı aşikardır. Bu nedenle slot uygulanmakta olan meydanlardaki kapasite problemleri ve uçuş güvenliği dikkate alındığında, hava yollarınca planlanan uçuş programlarına ve alınan slotlara uyulması, kullanılmayan slotların süresinde iade edilmesi, meydanlarımızın optimum kullanımı açısından büyük önem arz etmektedir.

Bu nedenle bahse konu seferlerle ilgili olarak Genel Müdürlüğümüz onayı alınmadan uçuş iptali, gün, saat, parkur değişikliği, ilave seferlere ilişkin kamuoyuna duyuru yapılması halinde verilen uçuş müsaadeleri ile kazanılmış hak kapsamındaki slotlar iptal edilebilecek ve 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu gereği idari para cezası uygulanabilecektir. Konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.