SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Uçuş başvurularında usul ve esaslara uyulması ile ilgili genelge...

Türk Hava sahasını ve havaalanlarını kullanacak olan havayolu şirketlerinin uçuş başvurularında AIP Gen bölümünde belirtilen usul ve esaslara uymaları konusunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge, bu konuda herhangi aksaklık yaşanmaması için kamuoyuna bir kez daha duyurulur.



Bilindiği üzere, Ülkemiz hava sahasını ve meydanlarını kullanarak yapılan tüm uçuşlar 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu, 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında ve Türk AIP'si Gen 1 Bölümünde belirtilen prosedürler dahilinde Genel Müdürlüğümüz iznine tabidir.

Bahse konu uçuş izin talepleri, ikili ve çok taraflı havacılık anlaşmaları çerçevesinde, uçuş emniyeti ve yolcu haklarının korunması ilkeleri doğrultusunda değerlendirilmektedir. Bununla birlikte bazı havalimanı/meydanlarının daha etkin kullanımı ve özellikle trafiğin yoğun olduğu alanlardaki uçuş emniyetinin sağlanabilmesi amacıyla slot uygulanmaktadır.

Son zamanlarda Genel Müdürlüğümüze yapılan uçuş izni taleplerinde Türk AIP'sinde bulunan bazı hükümlere uyulmadığı tespit edilmiştir. Bu sebeple;

1. Tarifeli seferler için müracaatlar ikili anlaşmalarda aksine bir hüküm bulunmadıkça tarife döneminden 30 gün önce yapılacak olup, tarife talepleri 10 kopya halinde mektupla gönderilecektir. Onaylanmış tarifelerdeki münferit değişiklik talepleri için en geç 2 işgünü öncesinden müracaat edilecektir.

2. Tarifesiz seferler için, planlanan kalkıştan en az 5 işgünü önceden, acil durumlarda ise en az 48 saat önceden (Dışişleri Bakanlığı kanalı ile yapılacak uçuş izni başvuruları hariç) gerekli izin için başvuru yapılacaktır.

3. Slot uygulanan havalimanları için Slot Koordinasyon Merkezinden slot onayı alınmadan Genel Müdürlüğümüze yapılacak başvurular dikkate alınmayacaktır.

4. Uçuş başvurularında Türk AIP Gen 1 bölümünde belirtilen bilgi ve belgelerin eksiksiz olarak Genel Müdürlüğümüze bildirilmesi gerekmektedir.

5. Mesai saatleri dışında, hafta sonu ve resmi tatil günlerinde Esenboğa Havalimanı FIC Ünitesine zaruri haller dışında başvuru yapılmaması, yapılacak uçuş müsaade taleplerinin mümkün olduğunca Genel Müdürlüğümüze yapılması gerekmektedir.

6. Genel Müdürlüğümüz'den uçuş müsaadesi (permi onayı) bulunmayan işletmeler için Havaalanı işletmeleri ve yer hizmetleri kuruluşları tarafından meydanlarda kontuar açılmasına izin verilmeyecektir.

Uçuş emniyeti ve yolcu hakları konusunda herhangi bir aksaklık ve mağduriyetin yaşanmaması ve Genel Müdürlüğümüzün etkin ve verimli çalışmasını teminen yukarıda belirtilen hususlara hassasiyet gösterilmesi, aksi takdirde gerekli yasal işlemlerin yapılacağı hususlarında bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.