SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türk Uçakların Yurt Dışındaki Prestiji Artı.

Sivil Havacılıktaki sıkı denetim, uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinin yanısıra uluslararası prestiji de beraberinde getirdi. 2006 yılında gerçekleştirdiği denetimlerle ECAC üyesi 42 ülke arasında 9. sıraya yerleşen Türkiye'nin, denetimlerdeki artış oranı bakımından 1. sıraya oturmasıyla Türk havayolu şirketleri uluslararası alanda büyük prestij kazandı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 2006 yılında yerli havayolu işletmelerine yaptığı SANA denetimlerini yüzde 390, yabancı havayolu işletmelerine yönelik yaptığı SAFA denetimlerini ise yüzde 350 arttırarak büyük bir rekora imza attı. Bu artış oranları ile, ECAC ülkeleri içinde denetimlerini en çok arttıran ülke konumuna gelen Türkiye'nin yakaladığı bu başarı, Türk uçaklarına yurt dışında yapılan denetim sayılarının azalmasını beraberinde getirdi.

Yurtdışına operasyon düzenleyen Türk uçaklarına 2005 yılında yabancı ülkeler tarafından toplam 506 SAFA denetimi gerçekleştirilirken, bu rakam 2006 yılında 392'ye düştü. ECAC üyesi ülkelerin denetimlerini en çok arttırdığı yıl olan 2006 yılında yaşanmış olması açısından da büyük önem taşıyan bu düşüşte, SHGM'nin hem yerli hem de yabancı havayolu işletmelerine yaptığı denetimler önemli rol oynadı.

Yerli havayolu işletmelerine 2005 yılında toplam 17 operasyon denetimi gerçekleştiren SHGM, 2006 yılında bu rakamı yaklaşık yüzde 390 oranında arttırarak 83'e yükseltti. Yoğun denetimler ve uygulanan idari/mali/teknik yaptırımlar neticesinde, uluslararası sivil havacılık standartlarına ve kurallarına uygun hareket etmesi sağlanan havayolu işletmelerimizin uluslararası alanda kazandığı prestij, yurt dışında Türk uçaklarına yapılan denetimlerin azalmasında büyük etken oldu. Denetleme kültürü artan havayolu işletmelerimizin yabancı ülkelerde yapılan denetimlere de hazırlıklı hale gelmesi sonucu, yurtdışında SAFA denetimine tabi tutulan Türk uçaklarındaki bulgu sayılarında da büyük düşüş gözlendi.

Öte yandan, Türkiye'nin yabancı havayolu işletmelerine gerçekleştirdiği denetimleri, 2006 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 350 arttırarak yabancı uçaklara yapılan etkili denetimler de, sözkonusu düşüşü büyük ölçüde etkiledi. 2005 yılında yabancı havayolu şirketlerine 33 SAFA denetimi gerçekleştiren SHGM'nin 2006 yılında bu sayıyı yüzde 350 gibi rekor bir artışla 150'ye yükseltmesi, yurtdışında Türk havayolu işletmelerinin uçaklarına yapılan denetleme sayılarında caydırıcı etki yaratarak düşüşe önemli katkı sağladı.

Sivil Havacılıktaki prestij denetimlerle daha da yükselecek.

Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM'ın 'Her Türk vatandaşı hayatında en az bir kez uçağa binecektir' sözü ile başlatılan Bölgesel Havacılık Projesi kapsamında hayata geçirilen uygulamalar sayesinde Eurocontrol ve IATA tarafından 2015 yılı için öngörülen toplam trafik artışı rakamlarını 2005 yılı içerisinde yakalamayı başaran Türkiye, kontrol ve denetim mekanizmalarını daha etkin bir şekilde kullanarak uluslararası alanda yakaladığı prestiji daha da arttırmayı hedefliyor.

Geçtiğimiz yıl Türkiye'de yüzde 30, dünyada da yüzde 5 oranında büyüyerek tüm uluslararası havacılık örgütlerinin ve dev havayolu ittifaklarının ilgi odağı haline gelen Türk sivil havacılık sektöründeki bu hızlı gelişmelere paralel olarak Ulaştırma Bakanlığı, denetim mekanizmalarının etkinliğini artırarak bir yandan uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğine katkı sağlarken, diğer yandan sektörün önünü açmaya devam ediyor.

Bu çerçevede denetimlerini aralıksız sürdüren SHGM, 2007 yılının ilk üç ayında yerli havayolu işletmelerine yönelik 45 SANA denetimi gerçekleştirerek, geçen yılın denetim sayılarını şimdiden yarıladı. Havayolu işletmelerine yönelik 2006 yılında toplam 83 SANA denetim gerçekleştirilmişti. Yine 2007'nin ilk üç ayında Türkiye'ye gelen yabancı havayolu taşıyıcılarına SHGM tarafından 90 SAFA denetimi gerçekleştirilirken, havayolu işletmelerimize yabancı ülkeler tarafından yurt dışında sadece 40 SAFA denetimi yapıldı.