SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Kontrolsüz Havaalanları Projesi hayata geçiriliyor.

Eğitim, sportif ve turizm amaçlı uçuşlar ile yangın söndürme ve hava ambulansı gibi genel havacılık faaliyetlerinde kullanılmak üzere kontrolsüz havaalanları olarak adlandırılan küçük ölçekli havaalanları için ilk adım atıldı.

Bölgesel havacılık projesi çerçevesinde hızlı bir gelişim süreci içine giren sivil havacılık sektörünün ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalarını sürdüren Ulaştırma Bakanlığı, eğitim, sportif ve turizm amaçlı genel havacılık faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla Kontrolsüz Havaalanlarını hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Genel havacılık faaliyetlerinde kullanılacağı için üst seviyede hava trafik kontrol hizmetine gerek duyulmayan ve bu nedenle de kontrolsüz havaalanı olarak tabir edilen küçük havaalanlarının yapılmasını içeren 'Kontrolsüz Havaalanlarının Yapımı ve İşletiminde Uygulanacak Esas ve Usullere İlişkin Talimat' Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM tarafından 12.04.2007 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girdi.

Sözkonusu mevzuat çalışması ile, havaalanı yapımı konusunda ICAO tarafından belirlenen havaalanı standart ve koşullarını sağlayamayan genel havacılık işletmelerine büyük bir kolaylık getirilerek eğitim, sportif ve turizm faaliyetlerinde kullanılacak küçük ölçekli havaalanı yapılmasının önü açılıyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve kontrolsüz havaalanlarının yapımı konusundaki standartları belirleyen talimat ayrıca, fiziki ve teknik şartları nedeniyle yolcu taşımacılığı için uygun olmayan havaalanlarının kontrolsüz havaalanı olarak işletilebilmesini de içeriyor. Buna göre, tarifeli yada tarifesiz yük ve yolcu taşımacılığı yapılmayan, aydınlatma ve seyrüsefer kolaylıkları bulunmayan, pilotların sadece aletsiz ve görerek iniş- kalkış yapabildikleri havaalanları kontrolsüz havaalanı olarak işletilebilecek.

Kontrolsüz Havaalanı yapmak isteyen veya mevcut bir alanı Kontrolsüz Havaalanı olarak işletmek isteyen kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve özel tüzel kişiler, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden onay alarak, bu havaalanlarını eğitim, sportif, turizm, havadan yangın söndürme, hava ambulans ve hava taksi gibi genel havacılık faaliyetleri kapsamında özel amaçlarla kullanabilecek. Havacılık sektörüne yeni bir açılım getirecek olan proje, genel havacılık faaliyetlerinin daha hızlı gelişmesine imkan tanıyarak ülke ekonomisine ve turizmine yapacağı katkılar açısında da büyük önem taşıyor.