SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Uganda Sivil Havacılık Otoritesi’nden Türkiye’ye ziyaret…

29 Ocak 2019
Uganda Sivil Havacılık Heyeti, 21-24 Ocak 2018 tarihleri arasında sivil havacılık alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi, havaalanı işletmeciliği,  hava trafik yönetimi ve havacılık eğitimleri konusunda işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulundu.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)’nün ev sahipliğinde düzenlenen ziyaret kapsamında, programın ilk gününde SHGM Vecihi Hürkuş Toplantısı Salonu’nda gerçekleştirilen Açılış Programı kapsamında Uganda Heyeti tarafından Uganda sivil havacılık otoritesince hâlihazırda sivil havacılık faaliyetlerine ilişkin tüm düzenleme, denetleme, havaalanı işletmeciliği ve hava seyrüsefer hizmetlerinin tek bir çatı altında yürütüldüğü ifade edilerek söz konusu işlemlerin Türkiye örneğinde olduğu gibi birbirinden ayrılması hususunda bilgi ve deneyim paylaşımına ihtiyaç duydukları ifade edildi. Toplantı kapsamında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ilgili Daire Başkanlıklarınca SHGM ve DHMİ görev, yetki ve sorumlulukları ile organizasyon yapıları ve teknik konular hakkında bilgi verildi.

Teknik toplantıların devamında Uganda Heyetini makamında kabul eden Sivil Havacılık Genel Müdür V. Bahri KESİCİ tarafından ülkemiz açısından Afrika kıtasının önemi vurgulanmış, ikili ve çok taraflı her düzeyde işbirliğini geliştirme arzusunda olunduğunun altı çizilerek gereken her türlü teknik destek ve bilgi paylaşımına hazır olunduğu ifade edilmiştir. Uganda Heyeti tarafından Türkiye’nin havacılık alanında özellikle son 15 yılda göstermiş olduğu başarının takdire şayan olduğu ve bu sebeple Uganda sivil havacılık otoritesi ile ilgili paydaşların yeniden yapılandırılması ve kalkınma planları çerçevesinde Türkiye’yi kendilerine rol model ülke olarak seçtikleri ifade edilmiştir. Toplantı sonucunda ilerleyen günlerde iki ülke havacılık idareleri arasında potansiyel işbirliği alanları, nitelikli personel eğitimi ve benzeri konuları içeren bir İşbirliği Mutabakat Zaptının imzalanması konusunda görüş birliğine varıldı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğündeki görüşmelerin bitimini müteakip DHMİ Genel Müdürlüğü’nü de ziyaret ederek özellikle havalimanı işletmeciliği ve hava seyrüsefer hizmetlerine ilişkin bir dizi temaslarda bulunan Uganda heyeti, Türkiye’nin Hava Trafik Yönetimi Sistemi ile ilgili detaylı bilgi almak ve işleyişi görmek üzere DHMİ Smart binasına teknik bir ziyaret gerçekleştirdi.
 
Ankara’daki resmi ziyaretlerin bitimini müteakip, Uganda Heyeti İstanbul’a geçerek ilk olarak Türk Sivil Havacılık Eğitim Merkezini ziyaret etti. Bura gerçekleştirilen toplantılar sırasında Uganda Sivil Havacılık Otoritesinin yeniden yapılandırılması süresince ihtiyaç duyacağı özellikle emniyet ve güvenlik konularındaki eğitimlere ilişkin yetkililer ile görüşmeler yapılarak kısa vadede bir işbirliği protokolü imzalanması hususunda görüş birliği sağlandı.  
Programın devamında Türk Hava Yolları Genel Müdürlük binası ziyaret edildi. Uganda tarafından kurulması planlanan yeni havayolu ile THY arasındaki olası işbirliği fırsatları konularında bir takım görüşmelerde bulunuldu. THY yetkililerince gerçekleştirilen ve Türkiye ve dünyadaki havayolu taşımacılığına ilişkin detaylı analizler içeren sunum ve devamındaki toplantılarda havayolu şirketi kurulması ve işletilmesi hususundaki bilgi ve deneyim paylaşımı yapılarak istişarelerde bulunuldu.

Programın son gününde ise THY Eğitim Akademisi ve THY Uçuş Akademisi ziyaret edildi. İlgili ziyaretler çerçevesinde uzaktan eğitim olanakları da dâhil olmak üzere çeşitli düzeyde eğitim imkânları değerlendirilerek, saha ziyareti ve toplantılar gerçekleştirildi. Uganda tarafından kurulması planlanan yeni havayolunun nitelikli personelinin eğitimine ilişkin olası işbirliği fırsatları konusunda bilgi alışverişi gerçekleştirildi.


Kamuoyuna saygıyla duyurulur.