SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

SHGM, mevzuat çalışmaları ile sektörün önünü açmaya devam ediyor.

Türk sivil havacılığındaki hızlı gelişmelere paralel olarak sektörün artan ihtiyaç ve beklentilerini karşılama yönündeki çalışmalarını aralıksız sürdüren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, son 4.5 yılda sektöre yönelik çıkarttığı 16 yönetmelik ve yayımladığı 20 talimat ile yeni bir rekora daha imza attı.

Tarifeli iç hat yolcu ve kargo taşımacılığının, THY dışındaki özel havayolu işletmelerince de yapılmaya başlanmasıyla birlikte rekabete açılan havacılık sektörü için gerekli yasal düzenlemeleri hızla uygulamaya koyan SHGM, 2002-2006 yılları arasında 16 yönetmelik çıkartarak, sektörel bazdaki yönetmelik sayısını 28'e yükseltti. 2006 yılında yönetimsel alanda çıkartılan 4 yönetmelik de eklendiğinde bu rakam 32'yi buluyor.

1962 yılından 2002 yılına kadar geçen 40 yıllık süre içerisinde çıkarılan 12 yönetmelik ile kıyaslandığında SHGM, 4 yılda 16 yönetmelik çıkartarak büyük bir başarı yakaladı. Ayrıca 2002 yılına kadar yayımlanan talimat sayısı 6 iken, 2002-2006 yılları arasında çıkartılan 21 talimat ile gelişen havacılık sektörünün ihtiyaçlarına cevap verebilecek düzeyde mevzuat çalışmaları gerçekleştirildi.

Türk sivil havacılığının gerek uluslararası standartlarda yürütülmesi amacıyla gerekse havacılık sektörünün önünün açılması amacıyla SHGM tarafından uygulamaya konan yasal düzenlemeler uluslararası alanda da büyük ilgi gördü.

Bilindiği gibi, EUROCONTROL ve Uluslararası Hava Trafik Emniyeti Elektronik Dernekleri Federasyonu(IFATSEA ) kısa bir süre önce mevzuat çalışmaları ile ilgili olarak Türkiye'ye takdir mektupları göndererek, uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinin en üst düzeyde gerçekleştirilebilmesi amacıyla oluşturulan uluslararası kural ve standartların hızla uygulamaya konmasından duydukları memnuniyeti ifade etmişlerdi. Türkiye'nin mevzuat çalışmaları ile ilgili olarak gösterdiği bu başarı, uluslararası örgütler tarafından diğer ülkelere örnek gösterilirken, gerekli yasal düzenlemeleri henüz yapmamış olan ülkelere destek sağlanması konusunda da ülkemizden talepte bulunulmuştu.