SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Ulusal Havacılık Tahribatsız Muayene Kurulu oluşturuldu...

Hava araçlarının bakım ve onarımının en üst seviyede gerçekleştirilmesine olanak sağlayan ve uçuş emniyeti açısından son derece önemli olan Tahribatsız Muayene için Türkiye'de ilk kez ' Ulusal Havacılık Tahribatsız Muayene Kurulu' oluşturuldu.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından 21 Haziran 2007 tarihinde oluşturulan kurulda, TSE Deney Laboratuarları Merkez Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Türk Hava Kurumu'nun yanısıra bazı havayolu işletmeleri ve bakım kuruluşlarının temsilcileri olmak üzere toplam 13 üye bulunuyor.

Uçuş emniyetinin gerek Avrupa Sivil Havacılık Emniyet Ajansı (EASA), gerekse Türk Sivil Havacılık mevzuatlarına uygun olarak yürütülmesi amacıyla oluşturulan kurul, parçaya zarar vermeden makinedeki bozulmaların test edilerek giderilmesi anlamına gelen Tahribatsız Muayene için yetkilendirilecek personelin sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürütecek. Projenin öncülüğünü yapan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, aynı zamanda Tahribatsız Muayene İşlemlerinin yürütülmesinde gözetim görevini üstlenecek.

Bilindiği gibi, EASA'nın tahribatsız muayene(NDT) personelinin belgelendirme sürecinde yapılan sınav faaliyetlerinin o ülkedeki Ulusal Havacılık Tahribatsız Muayene Kurulu tarafından yürütülmesi konusundaki kararı nedeniyle, belgelendirme süreci bugüne kadar ülkemizde yapılamıyordu. Kurulun oluşturulması ile birlikte, şimdiye kadar yurt dışında yapılan ve maliyeti oldukça yüksek olan tahribatsız muayene belgelendirme süreci ülkemizde yapılarak, ekonomiye önemli ölçüde katkı sağlanacak