SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

D-8 Ülkeleri arasında sivil havacılıkta işbirliği için ilk adım atıldı...

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde 28-29 Haziran 2007 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilen D-8 Ülkeleri Birinci Sivil Havacılık Genel Müdürleri Toplantısı ile, üye ülke sivil havacılık otoriteleri ve Türk sektör temsilcileri ilk kez bir araya geldi.

Türkiye'nin öncülüğünde sivil havacılık ile ilgili konularda D-8 ülkeleri arasında işbirliğinin tesis edilmesi ve geliştirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıya, Mısır, Malezya, İran, Bangladeş, Nijerya ve Endonezya Sivil Havacılık Otoritelerinin yanısıra D-8 Genel Sekreteri Sayın Dipo ALAM katıldı.

Üye ülke sivil havacılık otoriteleri ile Türkiye'deki sektör temsilcilerini buluşturan toplantıda, ticari hava taşıma işletmeciliği, hava aracı bakımı, uçuş ve teknik eğitim, havaalanı yer hizmetleri ile terminal işletmeciliği gibi konularda faaliyet gösteren sektör kuruluşları tarafından katılımcılar bilgilendirilerek, işbirliği olanakları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

SHGM Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, D-8 ülkeleri arasında havacılık alanında yapılacak işbirliğinin önemine dikkat çekerek, ekonomik gelişmelerin en büyük göstergesi olan havacılık sektöründe atılacak ortak adımlar ile üye ülkeler arasındaki ilişkilerin daha güçleneceğini vurguladı. SHGM Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU, açılış konuşmasının ardından gerçekleştirdiği sunum ile Türkiye'nin sivil havacılık sistemi, sektörün sahip olduğu çeşitlilik ve büyüklükler ile ülkemizin sivil havacılık alanındaki imkan ve kabiliyetleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.

D-8 ülkeleri arasında sivil havacılık alanındaki işbirliğini destekleyeceklerini açıklayan katılımcılar, havacılık güvenliği, kural koyma faaliyetleri, hukuki konular, denetim ve gözetim yetenekleri, mevzuat, denetici teknik personel değişimi, sertifikalandırma, lisanslandırma, teknik ve uçuş eğitim faaliyetleri, uçak bakımı, hava seyrüsefer hizmetleri ve ATM konuları ile havaalanı altyapıları, terminal ve yer hizmetleri gibi diğer konularda işbirliği ve koordinasyon için mutabakata vardı.

Toplantıda üye ülkeler, serbest bilgi akışına izin veren bir düzeni faal olarak destekleyip, geliştirerek bölgesel işbirliğini güçlendirmeyi ve havacılık faaliyetlerinde bölgesel ve küresel işbirliği için yapılacak girişimlere destek verme konusunda fikir birliğine vardı.

Toplantı sırasında yapılan görüşmelerle D-8 ülkeleri arasındaki mevcut ilişkilere sivil havacılık konusunun da ilave edilmesine karar verilirken, bu işbirliğinin geliştirilebilir bir şekilde uygulamaya konması için de bir mutabakat zaptı imzalanması konusunda üye ülkeler görüş birliğine vardı.

Sözkonusu mutabakat zaptı toplantı sırasında hazırlanarak D-8 Sekreteryası'na iletildi ve üye ülkelerin ilgili üniteleri tarafından değerlendirilerek görüş belirtmelerinin ardından Eylül ayı sonunda İran'da gerçekleştirilecek İkinci D-8 Sivil Havacılık Genel Müdürleri Toplantısı'nda imzalanmasına karar verildi.

Toplantıda ayrıca, Türk Sivil Havacılığının önümüzdeki iki yıl boyunca yeni kurulan oluşuma başkanlık etmesi ve Genel Sekreterya Hizmetlerini yürütmesi konusunda fikir birliğine varıldı.

Toplantının kapanış oturumuna, Ulaştırma Bakanı Sayın İsmet YILMAZ'ın yanısıra Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Sayın İbrahim ŞAHİN ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Suat Hayri AKA katıldı. Toplantı, Ulaştırma Bakanı Sayın İsmet YILMAZ'ın katılımcılar onuruna verdiği akşam yemeği ile sona erdi.