SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

SHGM denetimlerini iki kat arttırdı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün 2007'nin ilk yarısında sektöre yönelik gerçekleştirdiği denetimler, geçen yılın rakamlarını ikiye katladı.Türk sivil havacılık sektörünün uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinden taviz vermeden hizmet sunmasını sağlamak amacıyla denetimlerine hız kazandıran SHGM, 2007 yılının ilk yarısında, 402 operasyon, 31 bakım ve 30 havaalanı denetimi olmak üzere toplam 463 denetim gerçekleştirdi.

Hava Aracı Uçuşa Elverişlilik kapsamında 332 denetim, Ticari Hava Taşıma İşletmesi(ACO) denetimleri kapsamında 39, Özel Yetki ve Wet-Lease denetimleri kapsamında 31 olmak üzere toplam 402 operasyon denetimi yapıldı. 2006'nın ilk yarısında 17 AOC denetimi, 14 Özel Yetki ve Wet Lease denetimi gerçekleştiren SHGM, operasyon denetimlerinde iki kat artış sağlamış oldu.

2006 yılı toplamda 49'u bulan bakım denetimlerinde de bu yıl önemli artış gözlendi. Onaylı Bakım Kuruluşlarına yönelik 17, Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Bakım Sistemlerine yönelik 11 ve Bakım Eğitim Kuruluşlarına yönelik 3 denetim olmak üzere 2007'nin ilk yarısında toplam 31 bakım denetimi gerçekleştirildi.

Havaalanları denetimleri kapsamında ise; Yer Hizmetleri Kuruluşlarına yönelik 10, Havaalanı Yapım ve İşletim İncelemesi konusunda 7, Heliport Denetimleri kapsamında 7, Havaalanı SHY-14A kapsamında 4, Havaalanlarına yönelik ATM Denetlemeleri kapsamında ise 2 olmak üzere toplam 30 denetimde bulunuldu. SHGM bu kapsamda geçtiğimiz yıl genel toplamda 41 denetim sayısına ulaşmıştı.

SHGM tarafından yapılan bu denetimlerde; teknik, operasyon, uçuş görev sürelerine uyum, dokümantasyon ve mali konularda havayolu işletmelerinde önemli iyileşmeler olduğu, uluslararası kural ve standartlara uygun bakım ve operasyon gerçekleştirdikleri görüldü. Bu gelişmelere paralel olarak, denetimler sonucu tespit edilen bulgu sayısında geçen yıllara göre büyük oranda azalma gözlendi.

SAFA ve SANA Denetimlerinde büyük artış:

Yerli ve yabancı tescilli uçaklara yapılan emniyet denetimlerinde de 2007'nin ilk altı aylık döneminde büyük artış yaşandı. SHGM tarafından Haziran sonuna kadar yerli havayolu işletmelerine yönelik 95 SANA denetimi ve yabancı havayolu işletmelerine yönelik 210 SAFA denetimi gerçekleştirildi.

2006 yılı toplamında 90 SANA ve 150 SAFA denetimi gerçekleştiren SHGM, geçen yılın toplam rakamını şimdiden yakalamış oldu. Denetleme sayısı bakımından 2006 yılı sonunda ECAC üyesi ülkeler arasında 9. sırada yer alan SHGM, 2007 yıl sonuna kadar 400 SAFA, 200 SANA denetimi yapmayı hedefliyor.

ilindiği gibi SHGM, geçtiğimiz yıl SANA denetimlerini bir önceki yıla oranla yüzde 390, SAFA denetimlerini ise yüzde 350 oranda arttırarak büyük bir rekora imza atmıştı. ECAC ülkeleri arasında denetim sayıları bakımından 9'uncu, denetimlerdeki artış oranı bakımından 1'inci sıraya yükselen Türkiye, sivil hava taşımacılığı konusunda Avrupa'da büyük bir güven sağlamış ve böylece yurtdışında Türk uçaklarına yapılan denetimlerde büyük düşüş gözlenmişti.