SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Havacılığın yeni kurallarına herkes uyacak...

Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürürlüğe konan yeni düzenleme, uluslararası kurallara uymayan, uçuş emniyeti ve güvenliğini riske atan havayolu işletmelerine ağır cezai yaptırımlar getiriyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından günün koşullarına ve uluslararası kurallar çerçevesinde revizyondan geçirilen ve 1 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe giren Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY 6A) ile, kurallara uymayan havayolu şirketinin uçuşunun iptal edilmesi yada süreli olarak durdurulması daha katı kurallara bağlandı. Yeni düzenlemeye göre; ticari havacılık yapan bir işletme; havacılık kurallarına aykırı davrandığı zaman, uçuş emniyetini riske attığı için SHGM tarafından alınan bir kararla operasyonunu durdurmak zorunda kalacak.

1945 tarihli Şikago Sözleşmesi ve JAA tarafından yayınlanan kriterlere uygun olarak hazırlanan yönetmelik ile; önümüzdeki dönemde daha büyük bir gelişim sürecine girmesi beklenen Türk sivil havacılığında olumsuzlukların yaşanmaması, sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyümenin gerçekleşmesi için uyulması gereken kurallar belirlendi.

Yeni düzenleme, iç ve dış hatlarda tarifeli veya tarifesiz seferlerle yolcu veya yük taşımacılığı yapan işletmelerin faaliyetleri sırasında uyması gereken teknik, idari ve mali esasları içeriyor.

Bu çerçevede, havayolu işletmelerine Rekabetin Korunması Kanunu'na aykırı davranmamaları için iç ve dış hat tarifeli seferlerde bir yıllık süre zarfında zarar etmemek ön şartı ile toplam maliyetin altında ücret belirlememe şartı getiriliyor. Yıkıcı rekabeti önleyici bu uygulama sayesinde, hem aynı hatta uçan işletmelerin bilet fiyatları arasındaki dengesizliğin en aza indirilmesi, hem de işletmelerin düzgün bir mali yapıda sürdürülebilir bir büyüme gerçekleştirmesine imkan sağlanmış olacak.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, uçuş emniyeti ve güvenliğinden hiçbir zaman taviz vermeyeceklerini belirterek, insan hayatını tehdit eden hiçbir uygulamaya ve bu kurallara uymayan hiçbir havayoluna tolerans göstermeyeceklerini açıkladı.

Türk Sivil Havacılığında hayata geçirilen her yeni düzenleme ve projenin uluslararası kural ve standartlar çerçevesinde yapıldığını söyleyen ARIDURU, 'Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği'nin temel amacı havayolu işletmelerinin daha sağlıklı mali bir yapıda AB mevzuatlarına uygun olarak faaliyetlerini sürdürmelerini sağlamaktır. Bu yönetmeliği hazırlarken havayolu şirketlerinden görüş alarak katılımcı bir anlayışla hareket ettiğimiz için uygulamada bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz' diye konuştu.