SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Ulaştırma Bakanlığı Uçuş Emniyet Komisyonu kurdu.

Sivil hava araçlarının karıştığı olay ve kaza sebeplerinin ortaya çıkartılması, tekrarına engel olunması ve uçuş emniyetinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların yapılması amacıyla Ulaştırma Bakanı'na bağlı Uçuş Emniyet Komisyonu kuruldu.

Uçuş Emniyet Komisyonu; 15 Nisan 2006 tarihinde yürürlüğe giren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teknik Denetçilerin Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esasları hakkında Yönetmelik çerçevesinde oluşturuldu. Yönetmeliğin 'Uçuş Emniyetinin sağlanması amacıyla; sivil hava aracının karıştığı olay ve kaza sebeplerinin ortaya çıkartılması, tekrarına engel olunması ve uçuş emniyetinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların yapılması ile bu kazaların soruşturulması amacıyla doğrudan Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Uçuş Emniyet Komisyonu oluşturulur' ifadesinin yer aldığı 18. maddesine dayanarak Ulaştırma Bakanlığı tarafından 23 Mayıs 2007 tarihinde kurulan komisyonda, doğrudan Ulaştırma Bakanı'na bağlı asil ve yedek üyeler bulunuyor.

SHGM, DHMİ, THY A.O., TÖSHİD, TALPA ve Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu temsilcilerinden oluşan Uçuş Emniyet Komisyonu, ilk toplantısını 14 Haziran 2007 tarihinde ve ikinci toplantısını 01 Ağustos 2007 tarihinde gerçekleştirdi. Ülkemizdeki uçuş emniyeti ve uçuş emniyetini etkileyen risklerin değerlendirildiği bu toplantılarda ayrıca, taslağı SHGM tarafından hazırlanmış olan ''Uçuş Emniyet Komisyonu Yönergesi'' ele alındı. Bu yönergenin, 05 Eylül 2007 tarihinde İstanbul'da yapılması planlanan toplantıda nihai şeklini alması bekleniyor. Komisyon ayrıca, üçüncü toplantıya havayolu işletmelerinin uçuş emniyeti ile ilgili müdürlerini davet ederek, uçuş emniyetine yönelik hususlarda görüş alışverişinde bulunacak.

Uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinin ülkemizde en üst düzeyde uygulanmasını sağlamak amacıyla gerek denetim, gerekse mevzuat çalışmalarını aralıksız sürdüren SHGM, Uçuş Emniyet Komisyonu'nun kurulmasına yönelik çalışmaları ile bu alanda önemli bir adım daha atmış oldu.