SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Yerli havayolu şirketlerinin slot uyumsuzluğu yüzde 1'in altına düştü...

Slot Koordinasyon Merkezi'nin 2005 yılında yeniden yapılandırılarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstermeye başlamasının ardından, yerli havayolu şirketlerinin slot uyumları rekor seviyeye ulaştı. 2007'nin ilk altı ayında yerli havayolu taşıyıcıları, uçuşların yüzde 99'unu aldıkları slota uygun gerçekleştirdi.

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde kurulan Slot Koordinasyon Merkezi bünyesindeki Slot İzleme Programı sayesinde yerli havayolu işletmelerinin uçuşlarında daha önce yüzde 50'ler civarında gerçekleşen uyumsuzluk(kullanılmayan slot) 2006 yılında yüzde 1.97'e gerilerken, 2007 yılı Ocak ayında yüzde 0.94, Haziran ayında ise yüzde 0.19 olarak gerçekleşti.

Uluslararası geçerliliği olan yüzde 20 uyumsuzluk kuralı, ülkemizde yerli havayolu işletmelerinde yüzde 1'in altına çekilirken, yabancı havayolu işletmelerinin gerçekleştirdiği uçuşlarda ise 2007 yılı Ocak ayında yüzde 3.67 olan slot uyumsuzluğu, Haziran ayında yüzde 1.05'e düştü.

Slot Koordinasyon Merkezi'ndeki yeni yapılanma sayesinde 2006 yılında Avrupa'da iniş ve kalkışlarda yaşanan gecikmelerde en çok düşüşün yaşandığı ülkeler arasına giren Türkiye'de slota uyum konusunda yaşanan bu gelişmede, yerli havayolu işletmelerinin kendi bünyelerinde Slot Takip Birimlerini oluşturmaları da etkili oldu.

Havayolu işletmelerinin düzgün planlamalar yaparak gerçekçi taleplerde bulunması ve merkezin havalimanlarının kapasitelerine uygun slot tahsisi yapması sonucunda, uçuşlarda yaşanan gecikmeler ve saat içi yığılmalar önlendi. Ayrıca, sivil trafiğe açık havaalanlarının optimum kullanımı sonucunda, havaalanlarının verimliliği arttırıldı.