SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye ve İran yeni seferler için mutabakata vardı.

Yurtdışı uçuşların arttırılması ve yeni dış hat uçuş noktaların oluşturulması amacıyla ikili müzakerelerini tüm hızıyla sürdüren SHGM, İran ile yaptığı havacılık görüşmelerini tamamladı. 09-10 Eylül 2007 tarihinde İsfahan'da bir araya gelen Türk ve İran Sivil Havacılık Otoriteleri, iki ülke arasındaki mevcut seferlerin attırılması konusunda mutabakata vardı.

Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU başkanlığında İran'a giden Türk heyetinin İran Sivil Havacılık Teşkilatı Başkanı ve Ulaştırma Bakan Yardımcısı Kaptan Hossein KHANLARI ile yaptığı görüşmelerde, 2001 yılında imzalanan önceki anlaşma günün koşullarına göre revize edilerek, liberal anlamda önemli yenilikler getirildi.

Buna göre; Türkiye'de İstanbul ve Ankara, İran'da ise Tahran ve Tebriz olarak belirlenen tarifeli sefer noktalarına üçer nokta daha ilave edilmesine karar verilirken, Mashad, Shiraz ve daha sonra belirlenecek bir şehir İran'da yeni uçuş noktaları olarak belirlendi. Ayrıca, her iki ülke arasında karşılıklı 10 olan tarifeli sefer sayıları bu anlaşma ile 33 frekansa yükseltilirken, haftalık 4 frekans olan tarifesiz kargo uçuşları da 7'ye çıkarıldı.

2007 yılı içinde Senegal, Kamerun, Azerbaycan, Kuveyt, Katar, Moldova, Hindistan, Letonya, Belarus ile ikili müzakerelerde bulunan SHGM'nin İran ile yaptığı görüşmelerini tamamlamasının ardından anlaşma yaptığı ülke sayısı 10'a yükseldi. Yeni seferlerin sözkonusu ülkelerle Türkiye arasında ticari, kültürel ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkı sağlaması planlanıyor.