SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

ICAO'nun Montreal'deki Genel Kurulu, 169 ülkenin katılımıyla gerçekleştirildi.

ICAO 36. Genel Kurul Toplantısı; 18'28 Eylül 2007 tarihleri arasında ICAO merkezinin bulunduğu Kanada'nın Montreal kentinde 169 ülkeden 1300 delegenin katılımıyla gerçekleştirildi.Ülkemizin ICAO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vakur GÖKDENİZLER Başkanlığındaki heyetle temsil edildiği toplantıya, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden Genel Müdür V. Dr. Ali ARIDURU, Genel Müdür Yardımcıları Haydar YALÇIN ve Oktay ERDAĞI ile 1. Hukuk Müşaviri Nilgün ÖZGÜR katılırken DHMİ Genel Müdürlüğü'nden Genel Müdür Yardımcısı Orhan BİRDAL, Seyrüsefer Daire Başkanı Mustafa KILIÇ ile Elektronik Daire Başkanı Ahmet ERGÜN katıldı.

Dünya genelinde sivil havacılığın geleceği ile ilgili konuların ele alındığı Genel Kurul sırasında yaklaşık 350 çalışma kağıdı üzerinde görüşme yapıldı. Bu toplantılarda, özellikle uçuş emniyeti, havacılık güvenliği, emniyet ve denetim güvenlik programları ile çevre ve motor emisyonu konularında yoğunlaşmış ve gerek denetim programları gerekse de stratejik hedefler kapsamında belirlenen çalışma programlarına uygun davranılmasına yönelik kararlar alındı.

Dünyanın pek ülkesinden çok sayıda temsilcinin katıldığı toplantıda heyetler, ikili temaslarda bulunma şansı da elde ederek, bölgesel havacılık konularını görüşme fırsatı buldu. Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU ve DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Orhan BİRDAL'da gerçekleştirdikleri ikili görüşmelerde ICAO Başkanı Roberto Kobeh GONZALEZ ve ICAO Genel Sekreteri Dr. Taieb Cherif'i ülkemize davet ederek, sivil havacılık alanındaki çalışmalar ile ilgili yakın temasta bulunmayı istediklerini dile getirdiler.

Özellikle bölgesel ve evrensel işbirliğinin sorunların çözümüne önemli katkı sağlayacağının altı çizilen Genel Kurul çalışmaları sırasında; ICAO Konsey üyeliği için seçimler de gerçekleştirildi. ICAO'nun en üst karar organı olan ve 34. Olağanüstü Genel Kurulda alınan kararla üye sayısı 36'ya çıkarılırken, ICAO Konseyinde 2007'2010 döneminde yer alacak üyeler, 22 ve 25 Eylül 2007 tarihlerinde gerçekleştirilen seçimlerle belirlenmiştir. 1.2.3. Kategorideki ülkeler aşağıda verilmiştir:

1. Kategori (11 ülke): ABD, Almanya, Avustralya, Brezilya, Çin, Fransa, İtalya, İngiltere, Japonya, Kanada ve Rusya Federasyonu.

Toplam olarak 167 ülkenin oy kullandığı ve 11 ülkenin seçileceği bu grupta aday olan 11 ülkenin tamamı Konsey üyeliğine seçilmek için gerekli olan ve çoğunluk değerini ifade eden 84 oyu alarak, Konsey üyesi seçilmişlerdir.

2. Kategori (12 ülke): Arjantin, Güney Afrika, Hindistan, İspanya, İsviçre, İzlanda, Meksika, Mısır, Nijerya, Singapur, Suudi Arabistan, Venezuella.

Toplam olarak 167 ülkenin oy kullandığı ve 12 ülkenin seçileceği bu grupta aday olan 12 ülkenin tamamı Konsey üyeliğine seçilmek için gerekli olan ve çoğunluk değerini ifade eden 84 oyu alarak, Konsey üyesi seçilmişlerdir.

3. Kategori (13 ülke):Birleşik Arap Emirlikleri, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Gana, Güney Kore, Kamerun, Malezya, Namibya, Romanya, Tunus, Uganda ve Uruguay.

Toplam olarak 170 ülkenin oy kullandığı bu kategorideki seçimlere katılan ülkelerin Konsey üyeliğine seçilmesi için gerekli olan en az 86 oy alarak Konsey üyeliğine seçilmişlerdir.