SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye, yaz döneminde hava trafiğindeki artışta Avrupa Beşincisi oldu.

EUROCONTROL Analiz sonuçlarına göre; Haziran-Ağustos döneminde hava trafiğinde günlük 150 uçuş artış gerçekleşen Türkiye; İspanya, İtalya, İngiltere ve Fransa'nın ardından beşinci sırada yer aldı.

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı EUROCONTROL'ün Avrupa Hava Trafiğinin genel durumuyla ilgili ortaya koyduğu analizlere göre; Haziran-Ağustos 2007 döneminde Avrupa'da uçuş trafiğinde yüzde 5,6 artış yaşandı. Avrupa genelinde toplam 2.792.951 uçuşun gerçekleştirildiği yaz sezonunda İspanya, uçuş trafiğini günlük 420 arttırarak hava trafiğini en çok arttıran ülke oldu. Hava trafiğini günlük 350 uçuş arttıran İtalya ikinci olurken, İngiltere ve Fransa uçuşlarını günde ortalama 200, Türkiye ise 150 arttırarak Avrupa'daki büyümeye en çok katkı sağlayan ülkeler oldu.

Avrupa hava trafiğine günlük ortalama 1.600 uçuş eklenirken, bu uçuşların 1200'ünü charter, 230'unu tarifeli uçuşlar oluşturdu. İspanya ve İtalya'daki söz konusu artışın düşük maliyetli havayolu taşımacılığına bağlı olduğu belirtilen raporda, Türkiye'deki artışın ise charter trafiğindeki iyileşmelerden kaynaklandığı açıklandı.

EUROCONTROL'ün yaptığı açıklamada; Avrupa'da Haziran- Ağustos 2007 döneminde gerçekleşen ortalama 2 milyon 800 uçuşun sadece % 11'nin gecikmeli olduğu bildirildi. Bu gecikmelerin hava trafik yönetiminin sınırlamalarına bağlı olarak ortalama 20 dakikanın altında olduğu ve hava trafik kontrol hizmetlerinden kaynaklanan uçuş başına gecikmenin ise 2.1 dakika olduğu açıklandı. Sözkonusu dönemde iniş ve kalkışlarda yaşanan gecikmelerin yüzde 55'i hava yollarından, yüzde 18'i havaalanlarından, yüzde 15'i ise trafik kontrol hizmetlerinden kaynaklandığı ifade edildi.