SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Güney Afrika, Botsvana, Mozambik, Namibya ve Zimbabve'den Uçuşlar 10 Ocak 2022 İtibariyle Tekrar Başlatılıyor

10 Ocak 2022
27 Kasım 2021 tarihinde durdurulan Güney Afrika, Botsvana, Mozambik, Namibya ve Zimbabve'den uçuşlar, 10 Ocak 2022 tarihli İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün “Ülkeye Giriş Tedbirleri” konulu Genelgesi kapsamında 10 Ocak 2022 tarihi itibariyle tekrar açılmıştır. 

Ayrıca Güney Afrika, Botsvana, Mozambik, Namibya, Zimbabve, Brezilya, Nepal, Sri Lanka, Bangladeş, Hindistan ve Pakistan’dan doğrudan gelen ve son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan yolcuların Türkiye’ye girişten azami 72 Saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibraz etmeleri gerekmektedir. Bununla birlikte bu ülkelerden gelen veya bu ülkelerde son 14 gün içinde bulunmuş olan kişilerden Dünya Sağlık Örgütü veya ülkemizce acil kullanım onayı verilmiş aşılardan en az iki doz (Johnson & Johnson için tek doz) yaptırdıklarını ve son dozdan en az 14 gün geçtiğini belgeleyemeyenler ise ikametgâhlarında veya beyan edecekleri adreslerde 7 gün süreyle karantinaya alınacaktır. 

Karantina sürecinin erken sonlandırılması talebinde bulunanlar 5. günde PCR testi yaptırarak PCR test sonucunun negatif çıkması durumunda karantina sonlandırılacaktır. Test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda; Semptomları olan kişiler semptom başlangıcından itibaren, semptomu olmayan kişiler ise karantinanın sonlandırılması amacıyla yapılan pozitif çıkan ilk PCR testi için numune alınmasından itibaren:
a)  7 gün boyunca izolasyona alınır,
b) 7. günün sonunda semptomsuz veya hafif semptomlu olup son 24 saat içinde antipiretik almaksızın ateşi olmayan kişilerin izolasyonu sonlandırılır,
c)  İzolasyonun erken sonlandırılması için 5. gün PCR testi yapılabilir, test sonucunun negatif çıkması durumunda izolasyon sonlandırılır. 

Belirtilen ülkelerden ebeveynleri ile birlikte yolculuk yapmak kaydıyla ülkemize giriş yapacak 12 yaşından büyük ve 18 yaşından küçük şahıslar, 72 saat öncesinde alacakları negatif PCR test sonucu ile uçuşa kabul edileceklerdir. Bu kişiler için ikametlerinde tekrar PCR testi uygulanacak olup PCR test sonucu negatif çıkanlar karantina uygulamasından muaf tutulacaktır. 12 yaş altındaki çocuklar ülkemize girişlerde PCR/Antijen test raporu ile aşı sertifikası uygulamalarından muaf tutulacaktır. 

Havayolu mürettebatı için PCR testi ve karantina zorunluluğu bulunmamaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından tüm sınır kapılarımızdan ülkemize giriş yapacak kişiler, varış noktalarında örnekleme (sampling) temelinde PCR testine tabi tutulabilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.