SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

EUROCONTROL AD-HOC PC (Geçici Konsey) Toplantısı Brüksel'de gerçekleştirildi.

Avrupa Havacılık Düzenleyici Çerçevesinin Geleceğine ilişkin yayımlanan Avrupa Topluluğu Üst Düzey Grubu(HLG) raporunda yer alan tavsiyelere ilişkin özellikle de emniyet ile ilişkili yetkilerin EUROCONTROL'den EASA'ya devredilmesi ile ilgili konuları sadece EUROCONTROL'e üye devletlerin katılımıyla değerlendirmek üzere, Türkiye'nin isteği üzerine, 9 Ekim 2007 tarihinde Brüksel'de bir toplantı düzenlenmiştir.

Türkiye toplantıya, Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU'nun başkanlığında, Dışişleri Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan bir heyetle katılım sağlanan toplantıda, Türkiye tarafından 6 sayfalık bir çalışma kağıdı sunulmuş olup, çalışma kağıdında HLG raporunun genel bir değerlendirmesi yapılarak ülkemiz endişeleri dile getirilmiş ve yapılması gerekenlerin altı çizilmiştir.

Özellikle ECAC ve EUROCONTROL'e üye olmakla birlikte AB'ye üye olmayan Türkiye gibi ülkelerin katkıları olmadan mevcut emniyet standartlarının korunamayacağı endişesi bir kez daha vurgulanmıştır. Türk heyetinin sunduğu çalışma kağıdında, EASA'nın Avrupa'da kural koyucu bir yapıda olmaması nedeniyle emniyet düzenlemelerinin EASA'ya devredilmesinde önemli sorunların yaşanacağı, EUROCONTROL'e üye olup da EASA'ya üye olmayan ülkelerin, EASA'ya üyelik sorunları çözümlenmeden EUROCONTROL'ün hiçbir Emniyet düzenleme görevinin EASA'ya devredilmemesi görüşü dile getirilmiştir.

Türkiye tarafından sunulan çalışma kağıdının diğer ülkelerce de desteklenmesi üzerine 23 Ekim'de toplanacak PCC toplantısında konunun ayrıntılarıyla görüşülmesine ve HLG'un raporuna ilişkin bir rapor hazırlanarak Kasım 2007'de yapılacak PC toplantısında sunulmasına karar verilmiştir.

Avrupa topluluğu tarafından Avrupa Havacılık Düzenleyici Çerçevesinin geleceğini belirlemek ve tavsiyeler üretmek amacıyla 2006 Kasım ayında HLG (Üst Düzey Grup) kurulmuştur. Bu grubun çalışmaları sırasında AB üyesi olmayan bir ülke olarak Türkiye'nin Avrupa Havacılığının geleceği ile görüşlerinin talep edilmesi üzerine, SHGM Genel Müdür Vekili Dr. Ali ARIDURU Başkanlığında bir heyet, daha önce Brüksel'de yapılan bir toplantıda Avrupa Havacılığının geleceğinin nasıl şekillenmesi gerektiğine dair ülke görüşünü söz konusu gruba iletmiştir.

2007 Temmuz ayı içerisinde yayınlanan HLG Raporunda EUROCONTROL'ün Avrupa'daki mevcut düzenleyici fonksiyonlarının gelecekte EASA'ya devredilmesine ilişkin tavsiyeler dikkat çekici ve endişe verici bulunmuş, bu kapsamda bu konunun sadece EUROCONTROL'e üye devletler tarafından görüşülmesi amacıyla bir toplantı düzenlenmesi talep edilmiştir. Bunun üzerine, 9 Ekim 2007 tarihinde EUROCONTROL Ad ' Hoc Geçici Konsey (PC) Toplantısı düzenlenmiştir