SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

SHGM'nin Ekonomik Havaalanı Projesi dünyaya örnek oldu.

Bilindiği gibi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, ülkemizde hava taşımacılığının geliştirilmesi amacıyla havayollarına düşük maliyetli havaalanı sağlayacak olan Ekonomik Havaalanı Projesi'ni 2007 yılında hayata geçirmişti.

Özellikle içinde bulunduğumuz yıl içerisinde gerek petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar gerekse küresel çaptaki ekonomik kriz, daha bu olgular ortaya çıkmadan uygulamaya konulan tedbirlerle havacılık sektörüne bir nebzede olsa rahatlama getirmiştir.

Dünyada ilk kez SHGM tarafından uygulamaya konan bu proje ile Ekonomik Havaalanı Projesi Kavramı uluslararası literatürde yer almış, bu projenin içeriği ve uygulama şekli ile ilgili birçok ülkeden bilgilendirme istenmiştir.

Ülkemizde başarılı bir şekilde sürdürülen proje son olarak Rusya hükümetinin havaalanları üzerindeki politikasına örnek oldu.

Rusya hükümeti iç pazarda geçerli olmak üzere havalimanlarında alınan bazı bakım onarım ücret tarifelerinin 2009 yılı ortalarına kadar dondurma kararı aldı.

Ülkemizde yoğun trafikli havalimanlarına yakın konumdaki yolcu trafiği az olan havaalanlarının 'düşük maliyetli yolcu taşımacılığına' tahsis edilmesi amacıyla Genel Müdürlüğümüzce başlatılan 'Ekonomik Havaalanı Projesi' kapsamında ; DHMİ Genel Müdürlüğünce Isparta -Süleyman Demirel, Nevşehir- Kapadokya ve Bursa -Yenişehir Havaalanlarında iç ve dış hat yolcu servis hizmet bedellerinden ücret alınmamaktadır.

Bunun yanı sıra, DHMİ Genel Müdürlüğü 2008 Yılı Ücret Tarifesinde yapılan yeni değişiklikler ile diğer havaalanları için de çeşitli havaalanı hizmet bedellerinde indirimler yaptı.

Ayrıca, Sabiha Gökçen Havaalanın Ekonomik Havaalanları kapsamına alınmasına yönelik yapılan çalışmalar neticesinde, iç hat konma, konaklama ve aydınlatma hizmet bedellerinde de indirim uygulandı.

Ekonomik Havaalanı Projesinin ülkemizde uygulanmaya başlamasından itibaren gerek yazılı ve görsel medyada, gerekse sektörde ilgi ile karşılanmış ve projenin genişletilmesi yönünde yeni adımlar atılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.