SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye, Hava Aracı Emniyet Denetimlerinde Avrupa'da 6. sırada.

Türkiye, 2007 yılında gerçekleştirilen toplam 580 hava aracı emniyet denetimi ile, Avrupa ülkeleri içinde en çok denetim gerçekleştiren 6. ülke oldu.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 2007 yılında yerli uçaklara yönelik 200 SANA, yabancı uçaklara yönelik ise 380 SAFA denetimi gerçekleştirildi. Bu denetim sayıları ile Türkiye, Avrupa Sivil Havacılık Konferansı ECAC'a üye 42 ülke arasında 6. sıraya yükseldi.

2006 yılında 150 SAFA ve 90 SANA denetimi ile ECAC üyesi ülkeler içinde 9. sıraya yükselen Türkiye, denetimlerdeki artış oranı bakımından ise ilk sırada yer almıştı. 2006 yılında SHGM tarafından yerli havayolu işletmelerine yapılan SANA denetimlerinde bir önceki yıla göre yüzde 390, yabancı havayolu işletmelerine yapılan SAFA denetimlerinde ise yüzde 350 artış kaydedilmişti.

Türkiye'nin; Fransa, İspanya, İtalya, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerin ardından en çok denetim gerçekleştiren ülke olması, Türk havayolu işletmelerinin uluslararası alandaki güvenilirliğinin artmasında büyük rol oynadı.

Türk uçaklarının uluslararası alandaki güvenilirliği arttı.

Havayolu işletmelerinin uluslararası sivil havacılık kurallarına uygun uçuş yapması amacıyla SHGM tarafından gerçekleştirilen yoğun denetimler sonucunda, yurt dışında Türk uçaklarına yapılan denetimlerde önemli düşüş gözlendi.

Yurtdışına operasyon düzenleyen Türk uçaklarına 2005 yılında yabancı ülkeler tarafından toplam 506 denetim gerçekleştirilirken, bu rakam 2006 yılında 392'ye, 2007 yılında ise 336'a düştü.

2006-2007 yıllarında Türk uçaklarına 23 ayrı ülkede yapılan söz konusu 728 denetimde, uçuş emniyetini tehlikeye düşürecek hiçbir bulguya rastlanmadı. Yerli havayolu işletmelerimizin yurtdışında denetime tabi tutulan uçaklarına hiçbir yasaklama getirilmedi ve dolayısıyla uçuşlarının durdurulması gibi bir olayla karşılaşılmadı. Elde edilen bu başarıda, SHGM tarafından gerçekleştirilen denetimlerin yanısıra yerli havayolu işletmelerinin uluslararası kural ve standartları uygulama konusunda kaydettiği ilerlemeler de önemli rol oynadı.