SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye ve Suriye, yeni seferler için mutabakata vardı.

Suriye Ulaştırma Bakanı Yarob Suleiman Badr'nin ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde, Türkiye ile Suriye arasındaki uçuşların arttırılması amacıyla 4 Ocak 2008 tarihinde İstanbul'da mutabakat zaptı imzalandı.

Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM'ın başkanlığında her iki ülke sivil havacılık otoritelerinin katılımıyla gerçekleştirilen görüşmelerde, iki ülke arasındaki mevcut anlaşma revize edilerek seferlerin attırılması konusunda mutabakata varıldı. Buna göre; İstanbul, Ankara ve Antalya'dan Şam, Halep ve Lazkiye gerçekleştirilecek yeni seferler konusunda anlaşma sağlandı.

Türkiye'deki herhangi bir noktadan Şam'a haftada 12 sefer, Halep'e 7 sefer, Lazkiye üç sefer yapılmasına karar verilirken, Suriye'den ise herhangi bir uçuş noktasından İstanbul'a haftada 12 sefer, Antalya'ya 7 sefer, Ankara'ya ise üç sefer yapılması konusunda mutabakata varıldı. Sefer ve uçuş noktası sayılarındaki artışın yanısıra mutabakat zaptı ile ayrıca, her iki ülke arasındaki diğer sivil havacılık konularında da işbirliği yapılması konusunda görüş birliği sağlandı.

88 ülke ile ikili havacılık anlaşması bulunan Türkiye'nin ikili havacılık anlaşması imzaladığı en eski ülkelerden biri olan Suriye ile, ilk kez 1949 yılında havacılık anlaşması yapıldı. Söz konusu mutabakat zaptı ile sağlanan ilerlemelerin ise iki ülke arasındaki ticari, kültürel ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağı düşünülüyor.

2007 yılında Senegal, Kamerun, Azerbaycan, Kuveyt, Katar, Moldova, Hindistan, Letonya, Belarus, İran, Türkmenistan ve BAE olmak üzere 12 ülke ile müzakerelerde bulunan Türkiye, 2008 yılında ilk havacılık müzakerelerini Suriye ile gerçekleştirdi.