SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Pilotların sağlık kontrolleri için yeni düzenleme...

Pilotların sağlık sertifikalarının geçerlilik süreleri, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uluslararası kurallar çerçevesinde yeniden düzenlendi.

Yeni düzenlemeye göre, birden fazla pilotla yolcu taşımacılığı yapılan uçaklarda görev alan pilotlar, 60 yaşına kadar yılda bir kez, 60 yaşından sonra yılda iki kez sağlık kontrolünden geçecek. Klinik olarak gerekli olan durumlarda ise SHGM, yetkili havacılık tıp merkezleri ve uçuş tabipleri tarafından sağlık sertifikalarının geçerlilik süresi azaltılabilecek.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve Avrupa Havacılık Otoriteleri Birliği (JAA) kuralları çerçevesinde yapılan düzenlemeye göre; ticari havayolu taşımacılığı yapan işletmelerde tek pilota sertifiye hava araçlarında görev yapan pilotların sağlık sertifikaları 40 yaşından sonra, çoklu pilota sertifiye hava araçlarında görev yapan pilotların sağlık sertifikaları ise 60 yaşından sonra 6 ayda bir yenilenecek. Havayolu Nakliye Pilotları ve Ticari Pilotların yanı sıra 1. sınıf sağlık sertifikasına sahip olan Uçuş Mühendislerinin de yılda bir kez sağlık kontrolünden geçmesi gerekiyor.

Hususi Pilot, Planör ve Balon Pilotu gibi 2. sınıf sağlık sertifikasına sahip olan pilotların ise sağlık kontrollerini 40 yaşına kadar 5 yılda bir, 50 yaşına kadar 2 yılda bir, 50 yaşından sonra ise yılda bir yaptırmaları gerekiyor.

ICAO ve JAA'nın 2006 yıl sonunda başlattığı ve ülkemizde de Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 31 Aralık 2007 tarihinde yürürlüğe girmesinin hemen ardından uygulamaya konan yeni düzenlemenin söz konusu kuruluşlara üye tüm ülkelerde hayata geçirilmesi hedefleniyor.