SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Yer hizmetlerine rekor başvuru.

Uçakla seyahat eden yolcu sayısındaki artışla birlikte sivil havacılık sektöründe yaşanan gelişmeler yer hizmeti kuruluşlarını harekete geçirdi. Havaalanlarında yer hizmeti vermek için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne yapılan başvuru sayısı, son bir yıl içinde yaklaşık dört kat arttı.

Yolcu trafik, temsil, yük kontrolü ve haberleşme, ramp, uçak hat bakım, uçuş operasyon, ulaşım, ikram servis gözetim ve yönetim ile uçak özel güvenlik hizmet ve denetimi gibi türlere ayrılan yer hizmetlerinde 2006 yılında 55 başvuru olurken, 2007 yılında bu rakam 201'e ulaştı.

Geçtiğimiz yıl yapılan yer hizmetleri ön izin başvuruları, 2002-2006 yılları arasında yapılan başvuruların toplamını da geçti. Yer hizmeti kuruluşları, söz konusu 5 yıllık dönemde 192 başvuruda bulunmuştu. Yer hizmetleri sektörüne olan talebin artmasında bölgesel hava taşımacılığı çerçevesinde artan uçak ve yolcu trafiğine paralel olarak atıl havaalanlarının kullanıma açılması büyük etken oldu.

Havaalanlarında yer hizmeti vermek isteyen kuruluşlar söz konusu hizmet türlerinde aldıkları ön izinlerin ardından SHGM tarafından yapılan değerlendirmeler çerçevesinde ruhsat almaya hak kazanıyor. Ön izin sürecini tamamlayan yer hizmeti kuruluşlarına 2007 yılında SHGM tarafından verilen ruhsat sayısı ise 39'u buldu. Böylece ülkemizde yer hizmetleri konusunda faaliyet gösteren 44 kuruluşun sahip olduğu ruhsat sayısı 387'ye ulaştı.

Ruhsatlandırma çalışmaları sonucunda yüzlerce kişiye istihdam olanağı sağlanan yer hizmetleri sektöründeki gelişmelere paralel olarak SHGM tarafından yapılan denetimler de sıklaştırıldı. Yer hizmetleri kuruluşlarının gerek ulusal mevzuat kapsamında gerekse uluslararası kural ve standartlara uygun hizmet vermesini sağlamak amacıyla 2007 yılında sözkonusu kuruluşlara hizmet türü bazında toplam 243 denetim gerçekleştirildi.