SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

EASA, Türkiye'nin bakım akreditasyonunu onayladı.

Son yıllarda hızlı bir gelişme sürecine giren Türk sivil havacılığında uluslararası alanda elde edilen başarılara bir yenisi daha eklendi. AB üyesi ülkelerde faaliyet gösteren uçak bakım kuruluşlarının yetkilendirmelerini yapan Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı(EASA), Türkiye'nin akreditasyonunu onayladı. Türkiye'deki bakım kuruluşlarının yetkilendirilmesi artık Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak.

Türkiye, henüz tüm AB ülkelerinin dahi sahip olmadığı bakım kuruluşlarını yetkilendirme akreditasyonuna, EASA'nın yaptığı denetimler ve mevzuat çalışmalarının ardından 22 Ocak 2008 tarihinde hak kazandı. Böylece, ülkemizde faaliyet gösteren ve EASA IR Part-145 konusunda yetkilendirilmek isteyen bakım kuruluşlarının tüm denetlemelerini EASA adına SHGM yapacak.

Söz konusu kuruluşların EASA ve SHGM'ye paralel olarak yapacakları başvurunun ardından SHGM tarafından gerçekleştirilen denetimlerle yeterli görülen kuruluşlar, EASA tarafından da yetkilendirilecek.

AB üyesi ülkelerde havacılık emniyeti konusunda uygulanması gereken kuralları belirleyen EASA'nın uyguladığı kurallar arasında yer alan IR-Part 145, Bakım Kuruluşları Yetkilendirme esaslarını teşkil ediyor. AB üyesi ülkelerde ticari faaliyette bulunan tüm kuruluşların, Part -145 yetkisi bulunan kuruluşlarda bakımlarını yaptırmaları gerekiyor. Bu konuda bakım kuruluşlarının yetkilendirilmesi de sadece EASA tarafından yapılıyor. Ancak EASA, denetleme gerçekleştirdiği ve yeterli gördüğü ülkenin sivil havacılık otoritelerine bu yetkiyi devredebiliyor.

EASA'nın 2007 yılında SHGM'ye gerçekleştirdiği denetimlerin ardından bakım konusundaki akreditasyonu onaylaması, Türk Sivil Havacılığı açısından büyük önem taşıyor. 22 Ocak tarihinden itibaren başlayan yeni uygulama ile, ülkemizdeki bakım kuruluşlarının EASA ülkelerinde Part 145 onaylı bakım kuruluşlarına yaptırdıkları uçak bakımlarında harcadıkları yaklaşık 100 milyon $ ülke ekonomisine kazandırılmış olacak.