SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

72. ECAC Genel Müdürler Özel Toplantısı

Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu Avrupa Sivil Havacılık Konferansı’nın 72. ECAC Genel Müdürler Özel Toplantısı 7-9 Eylül 2023 tarihlerinde Malta’nın başkenti Valetta’da yapıldı.

Söz konusu etkinliğe Türkiye’yi temsilen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal YÜKSEK başkanlığındaki bir heyet katılım sağladı.

Genel Müdürler Özel Toplantısına, Avrupa Bölgesindeki 44 Üye Devletin Sivil Havacılık Genel Müdürleri ve diğer üst düzey temsilcilerinin yanı sıra ICAO Genel Sekreteri ile AB Komisyonu, EUROCONTROL, EASA, JAA TO gibi uluslararası organizasyonlardan üst düzey temsilciler de katılım sağladı.

Gündem doğrultusunda, ICAO Genel Sekreteri Sayın Juan Carlos SALAZAR, EUROCONTROL Genel Müdürü Sayın Raul Medina ve üst düzey AB Komisyonu ile EASA yetkilileri tarafından ilgili uluslararası örgütlerin 2023-2024 yılı planlamaları ve çalışmaları hakkında bilgi verildi.

ECAC’ın yasal statüsü ile ilgili gelişmeler, güvenlik, çevre, kolaylıklar, çeşitlilik ve kapsayıcılık, eğitim ve kapasite geliştirme, 2025-2027 bütçesi, Ukrayna’ya yapılan yardımlar ve 2025 ICAO Konsey seçimleri dahilinde Konsey ve Havaseyrüsefer Komisyonu üye sayılarını artıran Protokollerin ülkelerce onay durumu konuları ele alındı.

Hava olayları ve operasyon kaynaklı olarak 2023 Yaz Tarife Döneminde yaşanan uçuş gecikmeleri masaya yatırılarak gelecek yıl için çözüm önerileri konuşuldu. Heyetimiz tarafından ülkelerin SAFA Programı performans puanına benzer şekilde, uçuş dakiklik ölçüsü olarak kullanılmak üzere gecikme performans puanının belirlenerek ülkelerin mevcut sorunları daha çabuk çözmesinin sağlanabileceği gündeme getirildi. İlave olarak, Pan-Avrupa odak noktası olarak ECAC çatısı altında alınan kararların ortak bir anlayış içinde herhangi bir dayatma olmaksızın, resmi kural ve prosedürlere uygun olarak gerçekleştirilmesinin önemine değinildi.

Ayrıca, Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kemal YÜKSEK, ICAO Genel Sekreteri Sayın Juan Carlos SALAZAR başta olmak üzere, EUROCONTROL Genel Müdürü Sayın Raul MEDINA ve AB DG Move Direktörü Philip CORNELIS ile ikili ilişkilerimiz konusunda görüşmeler gerçekleştirdi.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.