SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye, EUROCONTROL'ün Eğitim Merkezi Oluyor...

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (Eurocontrol) Genel Müdürü David McMILLAN'ın ülkemize yaptığı ziyaret çerçevesinde 4 Mart 2008 tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye'nin Eurocontrol'ün eğitim merkezi olması konusunda görüş birliğine varıldı.

Eurocontrol Genel Müdürü, Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU ile yaptığı toplantıda, son yıllarda sivil havacılık alanında yaşanan gelişmeler, yapılan bölgesel toplantılar ve stratejik konumu dolayısıyla Türkiye'nin Eurocontrol Eğitim Merkezi olmasının önemini vurguladı.

Türk Sivil Havacılığında kaydedilen ilerlemenin uluslararası örgütler tarafından yakından takip edildiğini belirten Eurocontrol Genel Müdürü, bu çerçevede Ocak 2008'de göreve atandıktan sonra ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Türkiye'nin geçtiğimiz yıl uluslararası alanda gerçekleştirdiği bölgesel faaliyetlerin ele alındığı toplantıda, Kafkasya, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Karadeniz coğrafyasında Türkiye'nin mevcut potansiyelini diğer ülkelerle paylaşmasının küresel uçuş emniyetine son derece olumlu katkı sağlayacağı ifade edildi.

2007 yılında düzenlenen TRACECA, Akdeniz ve D-8 ülkeleri Sivil Havacılık Genel Müdürleri Toplantılarının ardından SHGM, 4. bölgesel işbirliği toplantısını da Şubat ayında Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) üyesi ülkelerin Sivil Havacılık Otoriteleri ile gerçekleştirmiş ve KEİ'nin işbirliği alanları içine dahil edilen sivil havacılık konusundaki ilk toplantıya ev sahipliği yapmıştı.

Türkiye'nin öncülüğünde düzenlen bu toplantılar ve atılan bu ortak adımlar ile bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin daha güçlendiğini vurgulayan Genel Müdür Ali ARIDURU, Eurocontrol'ün vereceği destekle eğitim merkezinin kurulması durumunda bölgede sivil havacılık faaliyetlerinin ve uçuş emniyet standartlarının daha da yükseltileceğine inandıklarını kaydetti.

Eurocontrol Genel Müdürü, Türkiye'nin bakım akreditasyonu almasını tebrik etti'

Eurocontrol Genel Müdürü David McMILLAN, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı(EASA)'nın, uçak bakım kuruluşlarının yetkilendirmesini konusunda Türkiye'nin akreditasyonun onaylanmasından dolayı Genel Müdür Ali ARIDURU'yu tebrik etti.

Türkiye, henüz tüm AB ülkelerinin dahi sahip olmadığı bakım kuruluşlarını yetkilendirme akreditasyonuna, EASA'nın 2007 yılında SHGM'ne yaptığı denetimler ve mevzuat çalışmalarının ardından 22 Ocak 2008 tarihinde hak kazanmıştı. Yeni uygulama ile, ülkemizdeki bakım kuruluşlarının EASA ülkelerinde Part 145 onaylı bakım kuruluşlarına yaptırdıkları uçak bakımlarında harcadıkları yaklaşık 100 milyon $ ülke ekonomisine kazandırılmış olacak.

Tek Avrupa Sahası Görüşüldü'

Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU ve SHGM yetkilileri ile yapılan ikili görüşme sonrasında, ülkemiz hava sahasının kullanılması ile ilgili Dış İşleri Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve DHMİ Genel Müdürlüğü temsilcilerin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.

Toplantıda, Eurocontrol üyesi oluğu halde AB üyesi olmadıkları için Tek Avrupa Hava Sahası ATM Araştırma (SESAR) programı dışında tutulan ülkelerin durumuna değinen Genel Müdür ARIDURU, Eurocontrol'ün geleceği ile ilgili bir kararda tüm üye ülkelerin söz hakkı olduğunun altını çizerek, Türkiye'nin bu programa dahil edilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Eurocontrol ile karşılıklı üstlenilen görev ve sorumlulukların ele alındığı toplantının ardından, Esenboğa Hava Limanı Hava Trafik Üniteleri, Eğitim Tesisleri, Terminal ve SMART binaları gezilerek, uygulamalar ve projeler hakkında detaylı bilgi verildi.