SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

SHGM, uçak bakım teknisyenlerinin lisanslarını dönüştürmeye başladı.

14 Mart 2008 tarihi itibariyle, Uçak Bakım Teknisyenlerinin lisansları dönüştürülmeye başlayan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki yaklaşık 5 bin hava aracı bakım teknisyeninin lisansını bu yıl içinde dönüştürmeyi hedefliyor.

Hava Aracı Bakım Personeli Yönetmeliği(SHY 66-01) Sınav Talimatı ve Dönüşüm Talimatı'nın yayımlanmasının ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 14 Mart 2008 tarihi itibariyle Bakım Teknisyenlerinin lisanslarını dönüştürmeye başladı.

1962'den beri yürürlükte olan Uçak Bakım Teknisyenleri Lisans Talimatı'nın 2007 yılında SHY 66-01 olarak revize edilmesinin ardından, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Avrupa standartlarında Bakım Teknisyeni Lisanslandırması ile ilgili çalışmalarını tamamladı.

Dönüştürülen ilk bakım teknisyen lisansları SHGM düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Uçak Teknisyenleri Derneği - UTED Başkanı Tevfik KIRMACI, Eski UTED Başkanı Sefa İNAN, Türk Havayolları Teknisyenleri Derneği - TALTA Başkanı Yavuz GÜVER'e uçak teknisyen lisansları, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcı Suat Hayri AKA, Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU ve SHGM Uçuş Standartları Daire Başkanı Nigar Çelik tarafından takdim edildi.

19.02.2008 tarihinde yayımlanan Sınav Talimatı, SHY-66 lisansını ilk defa alacak olanlar, mevcut SHY-66 lisansına başka bir kategori ekletmek isteyenler, SHY-66 lisansındaki bir sınırlamayı kaldırmak veya SHY-66 modüllerinden kredilendirme talep edecek olan teknisyenlerin gireceği sınavları içeriyor. Sınavların düzenlemesi için SHY/JAR-147 yetkisi bulunan THY A.O. SHGM tarafından 07 Mart 2008 tarihinde yetkilendirildi.

EASA Part-66 içeriğine uygun olarak hazırlan ve 07.03.2008 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Dönüşüm Talimatı ise SHD-T-35 lisanslarının, JAA JAR-66, EASA Part-66 dikkate alınarak ve SHY 66-01 esas alınarak SHY-66 lisanslarına dönüştürülmesini içeriyor.

SHGM, bu yıl içinde ülkemizdeki yaklaşık 5 bin hava aracı bakım teknisyeninin lisansı dönüştürmeyi hedefliyor. Dönüşüm işlemlerinin tamamlanmasından sonra Türkiye, EASA tarafından Hava Aracı Bakım Teknisyeni Lisanslandırması Part-66 konusunda karşılıklı tanıma kapsamında akredite edilecek.