SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye ve İran yeni seferler için mutabakata vardı...

Türk ve İran Sivil Havacılık Yetkilileri, 29-30 Nisan 2008 tarihlerinde Ankara'da bir araya gelerek, iki ülke arasındaki uçuşların geliştirilmesi amacıyla Mutabakat Zaptı imzaladı.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU ve İran Ulaştırma Bakan Yardımcısı Hossein KHANLARI başkanlığında gerçekleştirilen görüşmelerde; Türkiye ile İran arasındaki uçuşların karşılıklı olarak arttırılması konusunda anlaşma sağlandı.

Müzakereler sonunda imzalanan Mutabakat Zaptı'na göre; İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Tahran İmam Humeyni Havalimanı'na gerçekleştirilen mevcut 10 sefer sayısı 14'e çıkarıldı. 1 Eylül 2008 itibariyle başlayacak bu uçuşların yanı sıra Türkiye'deki tüm uluslararası uçuş noktalarından Mashad ve Şiraz ve ileride belirlenecek üçüncü bir noktaya gerçekleştirilmesi öngörülen sefer sayısı haftalık toplam 15 frekans olarak yeniden belirlendi.

İran'dan Atatürk Havalimanı'na charter uçuş yapılmaması konusunda mutabık kalan taraflar, İran'daki noktalardan Sabiha Gökçen Havalimanı'na ve diğer tarifeli sefer noktalarına haftada 4'er frekans charter sefer yapılması konusunda anlaştı.

Mutabakat Zaptı ile ayrıca, İstanbul -Tahran hattındaki kargo uçuşlarındaki sefer kısıtlamaların kaldırılmasına karar verildi. Böylece iki ülke arasındaki kargo uçuşları tümüyle serbestleştirilmiş oldu.

Bu yıl içinde 8 ülke ile ikili hava ulaştırma anlaşması yapan Türkiye'nin, İran ile yaptığı anlaşmanın önümüzdeki yaz döneminde ülke turizmine büyük katkı sağlaması bekleniyor. İranlı turistlerin en çok ilgi gösterdiği ülkelerden biri olan Türkiye, geçtiğimiz yıl 1 milyonun üzerinde İranlı turisti ağırlamıştı. Uçak seferlerindeki artışa paralel olarak, bu yıl ülkemizi çok daha fazla sayıda İranlı vatandaşın ziyaret edeceği düşünülüyor.