SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Özbekistan ile kargo taşımacılığında işbirliği...

Türk ve Özbekistan Sivil Havacılık Yetkilileri, 15-16 Mayıs 2008 tarihlerinde Taşkent'te bir araya gelerek, iki ülke arasındaki sivil havacılık ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla Mutabakat Zaptı imzaladı.

Türkiye ve Özbekistan arasında 1992 yılında imzalanan İkili Hava Ulaştırma Anlaşması'nın revize ederek günün koşullarına göre yeniden düzenlendiği görüşmelerde, iki ülke arasında hiçbir frekans ve nokta kısıtlaması olmaksızın kargo seferleri gerçekleştirilmesi konusunda anlaşma sağlandı.

İmzalanan mutabakat zaptına göre; iki ülke arasındaki belirlenen noktalarda kargo konusunda taraflar istediği kadar şirket tayin edebilecekler ve tayin edilen bu şirketlerde frekans ve kapasite kısıtlaması olmaksızın tarifeli kargo seferleri yapabilecekler.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU ve Özbekistan Sivil Havacılık Otoritesi Tolib ULJAEV başkanlığında bir araya gelen heyetler, İstanbul-Taşkent arasında haftalık dört olan frekans sayısının beşe çıkarılmasına karar verdi. Taraflar ayrıca yer hizmetleri, uçak bakım ve eğitim konuları başta olmak üzere sivil havacılık alanında iki ülke arasında yakın işbirliği sağlanması konusunda da mutabakata vardı.

Özbekistan ile yapılan müzakereler ile birlikte, Türkiye'nin 2008 yılında ikili havacılık müzakerelerinde bulunduğu ülke sayısı 9'a yükseldi. SHGM, bu yıl içinde daha önce Suriye, Sri Lanka, Avusturya, Kırgızistan, Singapur, Bahreyn, Rusya ve İran ile ikili müzakerelerde bulunmuştu.