SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Yer hizmeti verilen havaalanı sayısı 32'ye ulaştı.

Ulaştırma Bakanlığı'nın 'Bölgesel Hava Taşımacılığı Projesi'kapsamında atıl durumda olan havaalanlarının hizmete açılması ve uçak trafiğinde yaşanan artışa paralel olarak yer hizmetleri verilen havaalanları sayısında artış yaşandı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yer hizmetlerinin tüm havaalanlarına yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaları çerçevesinde ülkemizde son üç yılda 18 havaalanında daha yer hizmeti verilmeye başlandı. 2005 yılı sonu itibariyle yer hizmeti veren havaalanı sayısı 14 iken, bu sayı 2008 yılına gelindiğinde 32'ye ulaştı.

Yer hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan ve yolcu mağduriyetinin en aza indirilmesi ile yer emniyetinde zafiyet yaşanmaması açısından sivil hava ulaşımına açık 9 havaalanında daha bu hizmetin verilmesi için yıl sonuna kadar çalışmaların tamamlanması planlanıyor.

Yolcu trafik, temsil, yük kontrolü ve haberleşme, ramp, uçak hat bakım, uçuş operasyon, ulaşım, ikram servis gözetim ve yönetim ile uçak özel güvenlik hizmet ve denetimi gibi türlere ayrılan yer hizmetlerinde ülkemizde şuan 44 kuruluş faaliyet gösteriyor.

Sivil havacılıkta yaşanan gelişmeler doğrultusunda havaalanlarında yer hizmeti vermek isteyen kuruluşların SHGM'ye yaptığı başvurularda ise son bir yıl içinde 4 kat artış yaşandı. Sözkonusu başvuruları değerlendiren SHGM'nin 2007 yılında verdiği 39 yer hizmeti ruhsatı ile ülkemizdeki yer hizmeti kuruluşlarının sahip olduğu ruhsat sayısı 387'ye yükseldi.