SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Sivil Havacılık 4 yılda yüzde 100 büyüdü.

64. IATA Toplantısına katılan Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM: 'Türkiye'de son 4 yılda havacılık yüzde 100'ün üzerinde büyüdü. Bundan sonra da aynı trend ile devam edeceğini düşünüyoruz.'

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin 64. Yıllık Genel Toplantısı, dünya genelinde tarifeli hava taşımacılığı yapan 230 havayolu şirketinin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla 1-3 Haziran 2008 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

Toplantının Açılış Töreni'nde bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM, dünya ticari hava taşımacılığının yüzde 94'ünü temsil eden IATA'nın Genel Kurul Toplantısı'nın medeniyetlerin buluştuğu İstanbul'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, dünya genelinde artan petrol fiyatları ile Türk sivil havacılığında yaşanan gelişmelere değindi.

Türkiye'de son 4 yılda sivil havacılığın yüzde 100'ün üzerinde büyüme gösterdiğini kaydeden Bakan YILDIRIM, sivil havacılıkta serbestleşme yönünde atılan adımlar sonucunda uçakla seyahat eden yolcu sayında yaşanan artışa dikkat çekti.

'5 yılda 6 milyon kişi ilk kez uçağa bindi.'

Bakan YILDIRIM, 2003'te iç hatlarda THY'nin payı yüzde 98 iken bugün bu rakamın yüzde 50'lere gerilediğini ancak THY'nin yolcu sayısı iki katına çıktığını hatırlatarak, ' Demek ki serbestleşme ile birlikte daha fazla insan uçakla seyahat etmeye başlamış. Hem işletmeler memnun kalmış hem de vatandaş daha kısa sürede, daha konforlu, daha ekonomik şartlarda seyahat etme fırsatı bulmuştur. Son 5 yıl içinde 6 milyon kişi ilk defa uçağa binmiştir. Bu önemli bir gelişmedir. Bu gelişmenin aynı trendde devam edeceğini öngörüyoruz' dedi.

'Hava Taşımacılığında Emniyetten taviz verilemez.'

IATA'nın belirlediği ticari hedefler, çevreye olan duyarlılık, işletmeye yönelik kolaylaştırıcı işlemler ve hava taşımacılığında emniyet konularının son derece önemli olduğunu belirten YILDIRIM,hava taşımacılığında emniyet konusunda taviz verilemeyeceğini söyledi. Bakan YILDIRIM, Türk sivil havacılığının gerek yurt içinde gerekse yurt dışında diğer ülkelere göre daha fazla büyüdüğünü ve Türkiye'nin işletmelerin emniyet ile ilgili denetimleri içeren program olan IOSA kurallarını mecburi hale getiren ülkelerin başında geldiğini ifade ederek, 'Bu da bizim sivil havacılığa verdiğimiz önemin işaretidir.' dedi.

'Sivil havacılıktaki durgunluğu gidermek için, düşük maliyetli hava taşımacılığı iyi analiz edilmeli.'

Konuşmasında petrol fiyatlarındaki artışa da değinen Bakan YILDIRIM, ekonomiden öncelikli olarak etkilenen sivil havacılık sektörünün önündeki en önemli engelin yükselen yakıt fiyatları olduğunu belirterek, yakıt fiyatlarının her saat artmasının sivil hava taşımacılığı ile ilgili 10 yıllık projeksiyonu altüst ettiğini ve bu artış trendi ile havacılıkta uzun vadeli tahmin yapılamayacağını kaydetti. Düşük maliyetli hava taşımacılığı yapan işletmelerin maliyetlerin azaltılmasına yönelik uygulamaları üzerinde durulması gerektiğinin altını çizen Bakan YILDIRIM, IATA konferansının sivil havacılıkta yaşanan sorunların çözümüne önemli katkı sağlayacağını ifade etti.