SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Havacılık Sektörü İstanbul'da bir araya geldi.

Dünya genelinde 35 ülkeden 140 şirketin katılımıyla düzenlenen AIREX 2008 Uluslararası Sivil Havacılık ve Havalimanı Ekipmanları Fuarı'nın Açılışı, 12 Haziran 2008 tarihinde Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM tarafından gerçekleştirildi.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen fuarın açılışını Tunus Ulaştırma Bakanı Abrdurrahim ZOUARİ ile birlikte gerçekleştiren Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM, , fuar için İstanbul'un seçilmesinin bir tesadüf olmadığını belirterek, sivil havacılık sektöründe son yıllarda yaşanan gelişmelere değindi.

Türk sivil havacılığında serbestleşme yönünde atılan adımlar ile birlikte İstanbul-İzmir-Ankara üçgenine sıkışan hava taşımacılığının bugün ülkenin kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına kadar tüm ülke geneline yayıldığını kaydetti.

Yolcu sayısı yüzde 400 arttı.

Bakan YILDIRIM, atıl havaalanlarının da hizmete açılması ile birlikte 2002 yılın iki merkezden 25 noktaya yapılan iç hat uçuşlarının bugün artık 40'ın üzerine ulaştığını belirterek, yolcu sayısının iç hatlarda yüzde 400 artışla 8.5 milyondan 32, 5 milyona çıktığını, dış hatlarda ise yüzde 150 artış yaşandığını toplamda 72 milyon yolcu sayısına ulaşıldığını belirtti.

Küçük Gövdeli Uçaklarla Çapraz Uçuşlar Yaygınlaşacak...

Çapraz uçuşlarla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Bakan YILDIRIM, kısa mesafelerde küçük gövdeli uçaklarla, hava taksilerle gerçekleştirilen uçuşların bundan sonra daha da gelişeceğini kaydetti. Çapraz uçuşların iç ve dış turizmin gelişmesi bakımından büyük önem taşıdığının altını çizen Bakan YILDIRIM, böylelikle hem zamandan tasarruf edileceğini hem de ülke ekonomisine önemli katkı sağlanacağını belirtti.

Türk işletmelerinin yap işlet devret modeli ile havaalanı yapımında yurt dışında önemli başarılar elde ettiğine de değinen Bakan YILDIRIM, bu anlamda Tunus'un önemli bir örnek olduğunu ve Tunus Ulaştırma Bakanı ile denizcilik, lojistik, karayolu ve havayolu olmak üzere pek çok konuda yakın işbirliğinin tesis etme konusunda anlaşma sağladıklarını ifade etti.

Havacılığın küresel gelişmelerden en çok etkilenen sektör olduğunu belirten Bakan YILDIRIM, artan petrol fiyatlarının küresel durgunluğa yol açtığını ve havayolu şirketlerinin bundan olumsuz etkilendiğini belirterek, söz konusu probleme uluslar arası boyutta çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.