SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

D-8 Ülkeleri, Sivil Havacılıkta güçlerini birleştiriyor.

D-8 ülkeleri arasında sivil havacılık alanında işbirliğinin tesis edilmesi amacıyla Türkiye'nin öncülüğünde düzenlenen D-8 Ülkeleri Sivil Havacılık Genel Müdürleri Çalışma Grubu Toplantılarının üçüncüsü 17-18 Haziran 2008 tarihleri arasında Endonezya'da gerçekleştirilmiştir.

Endonezya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde Denpasar Bali'de düzenlenen toplantıya, Endonezya Ulaştırma Bakanı Jusman Syafii DJAMAL, Çalışma Grubu Başkanı Dr. Ali ARIDURU, D-8 Ülkeleri Genel Sekreteri Dipo ALAM ile birlikte İran, Endonezya, Malezya, Nijerya, Pakistan, Bangladeş ve Türk Sivil Havacılık Teşkilatları adına üst düzey teknik personel ile üye ülkelerin önde gelen özel sektör temsilcileri katılmıştır.

Toplantı sonrasında, D-8 ülkeleri ve bu ülkelerin özel sektör temsilcileri arasında sivil havacılık alanında işbirliği anlaşmaları imzalanmıştır.

Türkiye'nin girişimi ile 2007 yılında D-8 ülkeleri arasında sivil havacılık alanında kaynakların birleştirilmesi ile uçuş emniyeti ile havacılık güvenliği konularında sürdürülebilir işbirliği ve koordinasyonun kurulması konusunda kararlar alınarak mutabakat zaptı imzalanmıştı. Gerçekleştirilen bu üçüncü toplantı sonrasında da üye ülkeler arasında ;

1. Havacılık Emniyeti ve Güvenliği / Koordinatör: Türkiye
2. Kural Koyucu Aktiviteler ve Yasal Konular / Koordinatör: Türkiye ve İran
3. Ticari Konular (Bakım, Hava Alanı ve Terminal yapım ve İşletimi,Yer Hizmetleri, Kiralama ve diğer konular) / Koordinatör: Türkiye ve Endonezya
4. Hava Seyrüsefer Konuları ve Hava Trafik Yönetimi / Koordinatör : Türkiye, Pakistan ve İran
5. Eğitim ve Kapasite Artırımı / Koordinatör: Türkiye
6. Havacılık Sağlık Bölümü Lisanslandırma Standartları ve Hava Taşımacılığı esnasında bulaşan hastalıkları / Koordinatör:

Pakistan ve Türkiye;konularında, alt çalışma gruplarının kurularak üye ülkeler arasında gerekli çalışmaların yapılması kararlaştırılmıştır.

Toplantı çerçevesinde, Türk ve Endonezya Sivil Havacılık Otoriteleri arasında tüm sivil havacılık konularında iş birliği yapılmasına ilişkin bir de anlaşma imzalanmıştır. Türkiye ve Endonezya arasında imzalanan bu anlaşma çerçevesinde, D-8 üyesi ülkelerin özel sektör kuruluşları arasında işbirliğinin sağlanması için somut adımlar atılmıştır. Bu kapsamda, Türk Hava Yolları ile PT Garuda Indenosia Havayolu arasında, TAV ile PT ANGKASA PURA II arasında, MNG ile P.T. GMF AeroAsia arasında işbirliği anlaşmaları da imzalanmıştır.